Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τα γονίδια και όχι η ανατροφή διέπουν την ευφυΐα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυτό τουλάχιστον ισχύει στους χιμπατζήδες, σύμφωνα με ερευνητές.

Επιστήμονες φαίνεται ότι κατάφεραν να δώσουν μια απάντηση σο επίμαχο ζήτημα του κατά πόσον η ευφυΐα είναι κληρονομική από τη γέννηση κάποιου ή αποκτάται μέσω της εκπαίδευσης… τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους χιμπατζήδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξυπνάδα στα πρωτεύοντα οφείλεται στα γονίδια και όχι στην ανατροφή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Φύση και όχι ο τρόπος ανατροφής διέπει την ευφυή συμπεριφορά στους στενούς εν ζωή συγγενείς μας.

Οι ειδικοί αμφιταλαντεύονται εδώ και πολλές δεκαετίες επάνω στη γενετική βάση της ανθρώπινης νοημοσύνης, βασιζόμενοι σε τεστ IQ και μελέτες μονοζυγωτικών διδύμων που ανατράφηκαν χωριστά. Τώρα μια μελέτη αναφέρει ότι η γνωστικές ικανότητες των χιμπατζήδων διέπονται ως επί το πλείστον από τα γονίδιά τους και όχι το περιβαλλοντικό υπόβαθρό τους.

Τα ευρήματα αυτά, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικά για την κατανόηση της ανθρώπινης νοημοσύνης και τις γνωστικές ικανότητες, επειδή όσα τα γονίδια εμπλέκονται στη συμπεριφορά των χιμπατζήδων, είναι πιθανό να έχουν κοινή προέλευση με αυτά που σχετίζονται με τις ανθρώπινες διανοητικές ικανότητες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με τις γνωστικές ικανότητες στους χιμπατζήδες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει τις γνωστικές ικανότητες, όμως δε μπορεί να αγνοηθεί» δήλωσε ο William Hopkins από το ερευνητικό κέντρο Yerkes National Primate Research Centre, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

«Το ποια συγκεκριμένα γονίδια βρίσκονται πίσω από τις παρατηρούμενες, ατομικές διαφορές στις γνωστικές λειτουργίες δεν είναι ξεκάθαρο, όμως αν συνεχίσουμε να αναζητούμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ίσως οδηγηθούμε σε πιθανά γονίδια, που άλλαξαν κατά την εξέλιξη του ανθρώπου και επέτρεψαν την εμφάνιση ορισμένων, συγκεκριμένων ανθρώπινων γνωστικών ιδιοτήτων» πρόσθεσε ο ίδιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.