Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Να πέσουν οι τιμές ζητεί η τρόικα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έντονες πιέσεις ασκεί η τρόικα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να απελευθερώσει ακόμη περισσότερο την αγορά, προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, με στόχο τη πτώση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, ζητούν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιηθεί στο βέλτιστο βαθμό η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προς όφελος των καταναλωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την πιο σκληρή στάση απέναντι στο υπουργείο Ανάπτυξης κρατά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, υποστήριξε ότι, «μολονότι οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές, οι οποίες είναι αδύναμες».

Η ακρίβεια αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση και το μεγάλο στοίχημα για τον αρμόδιο υφυπουργό ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο είναι να φτηνύνει το καλάθι της νοικοκυράς. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του σε βασικά είδη διατροφής και μαζί με τους συνεργάτες του προσπαθεί να βρει εκείνους τους τρόπους, για να γίνει εμφανής η πτώση στους καταναλωτές το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. Ακόμη και η περιβόητη μεταρρύθμιση στο γάλα, η οποία είχε προκαλέσει έντονες ενδοκυβερνητικές διαμάχες, όχι απλά δεν στάθηκε ικανή, για να μειωθούν οι τιμές, αντιθέτως και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον τελευταίο χρόνο, οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα φτάνουν το 2,6%. Μάλιστα, πρόκειται για τη μοναδική κατηγορία τροφίμων η οποία ανατιμάται, τη στιγμή, μάλιστα, όπου ο πληθωρισμός κινείται με αρνητικό πρόσημο τους τελευταίους 16 μήνες. Ωστόσο και οι όποιες μειώσεις που έχουν γίνει στις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων είναι μικρές, όπως αυτή στο κρέας (0,9%).

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου υποστηρίζουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές, αποδίδοντας την ακρίβεια στην υψηλή φορολόγηση, στα χαράτσια, αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στις εισαγόμενες πρώτες ύλες.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.