Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ερώτηση για την καθυστέρηση της γνωμοδότησης του ΝΣΚ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χαρακόπουλος για τους ελέγχους σε επιχορηγήσεις συνεταιρισμών.

Τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν αποσταλεί ακόμη για γνωμάτευση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τα πορίσματα ελέγχου για τις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ζητάει να πληροφορηθεί ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του που απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη.

Όπως σπεύδει να επισημάνει ο κ. Χαρακόπουλος, «δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η υπόθεση των ελέγχων στις Αγροτικές Οργανώσεις θα πρέπει να έχει ένα "δια ταύτα", με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ». «Ποιος λόγος μπορεί να είναι υπεράνω της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ» αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ και ζητάει να πληροφορηθεί αν εξακολουθεί να ισχύει η πρωθυπουργική εξαγγελία, από τις 12 Δεκεμβρίου 2012, για απόδοση της επιχορήγησης που έπαιρναν έως πρόσφατα οι παραπάνω οργανώσεις, σε πολύτεκνους αγρότες και κτηνοτρόφους και πότε αυτή θα γίνει πράξη. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων τον Μάρτιο του 2014, είχε ανακοινώσει ότι απευθύνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τις ενδεδειγμένες ενέργειες του Δημοσίου επί της υποθέσεως.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Χαρακόπουλος και 24 ακόμη συνάδελφοί του είχαν καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με την οποία ζητούσαν να διαβιβαστούν στη Βουλή όλα τα πορίσματα της Διεύθυνσης Οικονομικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα πορίσματα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θυμίζοντας ότι ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος των αγροτικών συνεταιριστικών και συλλογικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ ξεκίνησε κατ΄ εντολή του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά αμέσως μετά τις εκλογές, έπειτα από καταγγελίες για μη ορθολογική διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων που έλαβαν μέσω του ΕΛΓΑ από το 1994 έως το 2011.

Οι επιχορηγήσεις της περιόδου 1994- 2012

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε διαβιβάσει στη Βουλή τα στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις στις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ από τον ΕΛΓΑ (από εισφορές των αγροτών), από το 1994 έως και το 2012. Από το έγγραφο αυτό προέκυπτε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε λάβει 37,4 εκατ. ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 11,3 εκατ. ευρώ, η ΣΥΔΑΣΕ 6,8 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσαυτάρης είχε διαβιβάσει μαζί και τις επιχορηγήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κάλυψη δαπανών συνεταιριστικών εκπαιδεύσεων κατά τα έτη 1995- 2010.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.