Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Gadgets που θα μπορούσαν να σώσουν τον πλανήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως να επανεξετάσει την ενεργειακή πολιτική του και να στραφεί μακριά από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν από το 2050, όπως προειδοποίησε η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 20% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, με τους περισσότερους από αυτούς να βρίσκονται στην Αφρική και την Ασία.
Την ίδια ώρα, στον ανεπτυγμένο κόσμο, το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί πάρα πολύ και οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.

Ορισμένοι σχεδιαστές και κατασκευαστές, όπως αναφέρει το CNBC, έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στην πρόκληση αυτή και παρουσιάζουν προϊόντα τα οποία αξιοποιούν… τη δύναμη του ήλιου.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ηλιακό αυτοκίνητο



Τον Ιανουάριο η Ford ανακοίνωσε ότι έχει σχεδιάσει το «πρώτο του είδους» ηλιακό αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Las Vegas Motor Show.

Ηλιακό Laptop



Η Samsung ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που στράφηκαν στην ηλιακή ενέργεια με το NC215S netbook το 2011.

Από τότε ακολούθησαν πολλοί κατασκευαστές: το 2013 η καναδική εταιρεία WeWi αποκάλυψε το Sol laptop με την υπόσχεση ότι θα χρειαζόταν μόλις 2 ώρες ηλιακού φωτός για να γεμίσει η μπαταρία του για 10 ώρες.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, David Snir ο οποίος μίλησε στο CNBC, το προϊόν είναι διαθέσιμο από τα τέλη Απριλίου σε πολλές αγορές, ενώ η εταιρεία συμβούλεψε τους διανομείς το κόστος του να μην ξεπερνά τα 500 δολάρια.

Ηλιακά Smartphones



Και πάλι η πρωτοπόρος Samsung… η οποία το 2009 ανακοίνωσε τη δημιουργία του μοντέλου Blue Earth –ένα κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Για τον Daniel Gleeson, αναλυτή στο IHS, ωστόσο η ηλιακή ενέργεια δε θα είναι το «next big trend» στην αγορά των έξυπνων κινητών. Στην παρούσα φάση, η ζήτηση κινείται προς τις μεγαλύτερες οθόνες και το 4G.

Ασύρματα ηχεία



Τα ασύρματα, ηλιακά συστήματα ήχου είναι ο ιδανικός σύντροφος για κάθε υπαίθρια εκδρομή και στην αγορά υπάρχουν ήδη αρκετά μοντέλα.

Κάλυμμα για το iPad



Οι ηλιακές θήκες, που βοηθούν στη φόρτιση των ταμπλετών, πωλούνται ήδη για πολλές συσκευές, από το Kindle SolarFocus της Amazon μέχρι το Solar Keyboard Folio Case για iPad της Logitech.

Κι αν το ηλιακό φως δεν είναι αρκετό, το κάλυμμα KudoSolar iPad, που έχει κατασκευαστεί από φωτοβολταϊκό μελάνι μπορεί να χρησιμοποιήσει και το εσωτερικό φως. Η κατασκευάστρια εταιρεία εκτιμά ότι ο μέσος χρήστης θα χρειάζεται να επαναφορτίζει την ταμπλέτα του κάθε 10 μέρες.

Ασύρματο πληκτρολόγιο



Το K750 ασύρματο ηλιακό πληκτρολόγιο της Logitech υπόσχεται ότι θα στείλει τις μπαταρίες… στο παρελθόν.

Χρησιμοποιεί τόσο ηλιακό φως, όσο και εσωτερικό φως για να φορτίσει και μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με πολλές συσκευές.

Window socket



Οι φοιτητές από την Κορέα Kyuho Song και Boa Oh αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για το Window Solar Socket στις αρχές του 2013.

Η συσκευή αυτή θα μπορεί να προσκολλάται σε οποιοδήποτε παράθυρο (σπιτιού, αυτοκινήτου κ.τ.λ.) και θα λειτουργεί σαν back-up μπαταρία, για να επαναφορτίζει μικρές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Solar Impulse



Το Solar Impulsion είναι το μοναδικό αεροσκάφος αέναης αντοχής, ικανό να πετάει νύχτα-μέρα χωρίς καύσιμα, βασιζόμενο απόλυτα στην ηλιακή ενέργεια.

Η πρώτη ηλιακή πτήση σε όλον τον κόσμο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015 με το Solar Impulsion 2, που παρουσιάστηκε στις 9 Απριλίου 2014.

Το 2010, το πρώτο μοντέλο κατάφερε να πετάξει για 26 ώρες χωρίς διακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αργότερα έγιναν πολλές διαφορετικές, δοκιμαστικές πτήσεις σε Ευρώπη, Μαρόκο και στις ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.