Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Επικίνδυνα τα αντικαταθλιπτικά σε υψηλή δόση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

O κίνδυνος αυτός παρατηρήθηκε στους νέους ανθρώπους.

Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αντικαταθλιπτικά (SSRI εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) σε υψηλή δόση σχετίζονται με διπλάσια αύξηση του κινδύνου αυτοκτονικής συμπεριφοράς και μάλιστα ο κίνδυνος αυτός παρατηρήθηκε στους νέους ανθρώπους που τα λαμβάνουν και όχι στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard βασίστηκαν σε δεδομένα από 162.625 άτομα ηλικίας 10-64 ετών με κατάθλιψη που ξεκίνησαν τη λήψη αντικαταθλιπτικών της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπόσληψης σεροτονίνης.

Για τους ενήλικες 25-64 ετών δεν παρατηρήθηκε διαφορά όσον αφορά τον κίνδυνο αυτοκτονικών συμπεριφορών σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην JAMA Internal Medicine.

Ωστόσο, για τους νέους κάτω των 24 ετών φάνηκε ότι διπλασιάζονταν οι πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν συγκριτικά με τους νέους που έπαιρναν μικρές δόσεις αντικαταθλιπτικών.

Οι ειδικοί βέβαια, επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αυτός παρατηρήθηκε για εκείνους τους ασθενείς που λαμβάνουν υψηλές δόσεις αντικαταθλιπτικών και όχι τις κλασικές. Το γεγονός αυτό θέτει και ένα ερώτημα ως προς το αν τα υψηλά ποσοστά αυτοτραυματισμού οφείλονται στα ίδια τα φάρμακα (σε υψηλή δόση) ή στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν σοβαρά και οξέα ψυχιατρικά προβλήματα στα οποία οφείλονται και οι αυτοκτονικές τάσεις.

Πάντως να σημειωθεί ότι και σε προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην British Medical Journal το 2009 παρατηρήθηκε ότι οι νεαροί ενήλικες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά είχαν διπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων ή συμπεριφορών συγκριτικά με όσους έπαιρναν placebo.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί τονίζουν ότι η δοσολογία των αντικαταθλιπτικών ρυθμίζεται από τον θεράποντα ιατρό ο οποίος και παρακολουθεί τον ασθενή και ρυθμίζει αναλόγως την αγωγή.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.