Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ποιους "φίλους" θα διαγράψεις στο Facebook;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αν κάποιος διατηρεί για χρόνια λογαριασμό στο Facebook, σίγουρα στη λίστα των φίλων του υπάρχουν άτομα με τα οποία δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επαφή και για τα οποία θα ήθελε να μαθαίνει λιγότερες πληροφορίες, από αυτές που του παρέχει το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μια νέα μελέτη φοιτητών του πανεπιστημίου του Κολοράντο Ντένβερ προσπαθεί να σκιαγραφήσει τους τύπους ανθρώπων που είναι περισσότερο πιθανό να διαγράψει κανείς από τους διαδικτυακούς του φίλους.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, 1077 χρήστες του διαδικτύου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, με τις απαντήσεις να αναδεικνύουν την τάση πρώτα να σβήνει κάποιος από τη λίστα των φίλων του άτομα που γνωρίζει από το γυμνάσιο.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η διαγραφή γνωστών που εντάσσονται στην κατηγορία «άλλοι», ενώ τα αμέσως επόμενα άτομα με τα οποία οι χρήστες του facebook δεν επιδιώκουν να έχουν επαφή είναι οι φίλοι των φίλων τους.

Την πεντάδα συμπληρώνουν άτομα που κάποιος έχει γνωρίσει στη δουλειά, αλλά και άνθρωποι με τους οποίους κάποιος χρήστης συνδεόταν απλά λόγω ορισμένων κοινών ενδιαφερόντων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο συχνές, χωρίς ενδιαφέρον δημοσιεύσεις, αλλά και σχόλια πολιτικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα αποτελούν την αιτία που σχεδόν ένας στους πέντε διέγραψαν κάποιον γνωστό τους από το γυμνάσιο.

Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα συμπληρώνει ότι η διαγραφή κάποιου συναδέλφου από τη λίστα των φίλων κάποιου χρήστη του Facebook φαίνεται να αιτιολογείται από πράξεις τους στον πραγματικό κόσμο και όχι από αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο.

Μια δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη παράλληλα, έρχεται να διερευνήσει την αντίδραση των χρηστών του Facebook, όταν κάποιος τους διαγράψει, καταγράφοντας τα συναισθήματα που προκαλούνται σε αυτή την περίπτωση.

Οι δημοφιλέστερες απαντήσεις που δόθηκαν, με σειρά συχνότητας, είναι ότι αισθάνονται έκπληκτοι, ενοχλημένοι, λυπημένοι, ενώ κάποιοι δήλωσαν πως το διασκέδασαν, με τις αντιδράσεις να εξαρτώνται από το πόσο κοντινοί φίλοι υπήρξαν με το άτομο που τους διέγραψε.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.