Απλές συμβουλές για «μυαλό ξυράφι».
Η Μεσογειακή δίαιτα θεωρείται ένα υγιεινό διατροφικό υπόδειγμα χαρακτηριζόμενο από ένα σύνολο διατροφικών καταναλώσεων, οι οποίες εντοπίζονταν σε ορισμένες Μεσογειακές περιοχές όπως στην Κρήτη, σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στην Ισπανία, στη νότια Γαλλία και στη νότια Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1960.
Το Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο δίνει έμφαση στην κατανάλωση λίπους κυρίως από τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως από το ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα προτείνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, καρπών, οσπρίων, προϊόντων ολικής άλεσης, ψαριών και πουλερικών σε μέτριες ποσότητες, μια σχετικά μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος καθώς και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ παράλληλα με το φαγητό.
Αυτό το παραδοσιακό διατροφικό πρότυπο δεν είναι ένα ομοιογενές διατροφικό μοντέλο αλλά διαφοροποιήσεις εμφανίζονται μεταξύ των επιμέρους Μεσογειακών περιοχών στις οποίες απαντάται.
Η Μεσογειακή δίαιτα αποτελεί το περισσότερο μελετημένο διατροφικό πρότυπο λόγω των πολλαπλών ευεργετικών επιδράσεων που φαίνεται να έχει στην ανθρώπινη υγεία.
Μεταξύ αυτών φαίνεται να εντάσσεται και η συμβολή της στην προστασία έναντι της προοδευτικής απώλειας μνήμης σύμφωνα με τα δεδομένα μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι μεταξύ των 15.000 περίπου συμμετεχόντων που δεν είχαν διαβήτη εκείνοι που ακολουθούσαν Μεσογειακή δίαιτα είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και έκπτωση της ικανότητας σκέψης σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας αργότερα κατά την 3η ηλικία. Προφανώς όμως είναι ένας από τους πολλαπλούς παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας με την άσκηση, την αποφυγή της παχυσαρκίας, την αποφυγή του καπνίσματος και την απουσία νόσων όπως η υπέρταση και ο διαβήτης να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.
Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.