Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Γέμισε η Θεσσαλονίκη "παιδιά των φαναριών"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ήταν Ιανουάριος του 2013 όταν ένα 11χρονο κοριτσάκι, απ' αυτά που αποκαλούνται "παιδιά των φαναριών", έχασε τη ζωή του, όταν βρέθηκε κάτω από τις ρόδες ενός λεωφορείου, μαζί με ένα σαραβαλιασμένο ποδηλατάκι που είχε βρει. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της κοινωνικής εγρήγορσης, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, φορείς εξέφρασαν την ευαισθητοποίησή τους και η αστυνομία "μάζεψε" όλα τα παιδιά που εξαναγκάζονταν να δουλέψουν.

Έναν χρόνο και πλέον όμως μετά και με αφορμή την 12η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά στο Δρόμο, εκπρόσωποι από την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων "Άρσις", που εκπονεί πρόγραμμα για τα "παιδιά των φαναριών", λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση εξάλειψης του φαινομένου.

"Λίγες μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του κοριτσιού, η αστυνομία έκανε εξόρμηση και συγκέντρωσε τα παιδιά που εργάζονταν στον δρόμο, τα οποία φιλοξενήθηκαν σε διάφορες δομές και 19 απ' αυτά, σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες, επαναπατρίσθηκαν" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βαλμπόνα Χιστούνα, μέλος της ομάδας street work της "Άρσις".

"Ωστόσο", συνεχίζει, "μετά από 2 μήνες ξαναείδαμε παιδιά στον δρόμο και μάλιστα περισσότερα"....

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρει η συνεργάτιδα της κ.Χιστούνα, Μόνικα Πρίφτι, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, η ομάδα της "Αρσις" εντόπισε 480 παιδιά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

"Κυρίως πρόκειται για Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που είναι μέχρι 14 ετών, αφού εκτιμούν ότι σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν μπορούν να προκαλέσουν τον οίκτο" τονίζει η κ.Πρίφτι, συμπληρώνοντας ότι τα παιδιά μπορούν να βγάλουν "μεροκάματο" από 30 έως 50 ευρώ!

"Τα περισσότερα βέβαια θέλουν να πάνε σχολείο αλλά δέχονται σωματική και λεκτική βία αν δεν γυρίσουν στους κηδεμόνες τους με το απαιτούμενο ποσό" υπογραμμίζει η κ.Πρίφτι.

Πάντως, μπορεί η επαιτεία στα φανάρια, ίσως εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος, να έχει εξαλειφθεί αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να ωθούνται στην επαιτεία έξω από εκκλησίες και καφετέριες και κυρίως στο κλείσιμο των λαϊκών αγορών, ζητιανεύοντας για τα εναπομείναντα φρούτα και λαχανικά.

Η "Αρσις" και το Δίκτυο κοινωνικών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας στο Δήμο Παύλου Μέλα διοργανώνουν αύριο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Παιδιά στο Δρόμο, εκδήλωση, από τις 17:00 έως τις 20:00, στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιείται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης (ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων) για την υποστήριξη των Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Παύλου Μελά.

Παράλληλα, το Σάββατο 12 Απριλίου, το Κινητό Σχολείο της "Άρσις" και της "PRAKSIS" "παρκάρει" στον Λευκό Πύργο συμμετέχοντας σε εκδήλωση που θα περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια, παράσταση κουκλοθέατρου από τις Μαριονέτες Εν Δράσει, καλλιτεχνικά εργαστήρια από τους εθελοντές των οργανώσεων και το Πειραματικό Γυμνάσιο και συναυλίες.

Το Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από τον βελγικό οργανισμό Mobile School για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τη δουλειά στο δρόμο (street work) που βασικό στόχο έχει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2009 με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS. Πραγματοποιεί παρεμβάσεις στους οικισμούς Ρομά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με στόχο την προσέγγιση παιδιών που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη, μέσα από μια δράση καθολικής αποδοχής και υποστήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Παιδιά είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο, αλλά και να υπενθυμίσει στους κρατούντες ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.