Σάββατο 5 Απριλίου 2014

«Αιμορραγεί» το σύστημα ελέγχου αίματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η χώρα μας πληρώνει 4 εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγή αίματος, ενώ καταβάλλει 10 εκατομμύρια ετησίως για τον ορολογικό έλεγχο. Καθυστερεί ο διαγωνισμός για τη μείωση του κόστους.

Τεράστια είναι η οικονομική «αιμορραγία» από τη συλλογή και τον έλεγχο του αίματος. Οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων αναγκάζονται να αχρηστεύουν ετησίως 30.000 ακατάλληλες μονάδες αίματος. Προσφέρονται από εθελοντές που δεν απαντούν ειλικρινά στο ερωτηματολόγιο (εάν έχουν πάρει φάρμακα ή είναι άρρωστοι), προκειμένου να πάρουν άδεια ή άλλη παροχή.

Η χώρα μας πληρώνει ετησίως 4 εκατομμύρια ευρώ στον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό για τις 30.000 μονάδες αίματος που εισάγει, προκειμένου να καλύψει το εθνικό μας έλλειμμα. Πληρώνει, επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για ορολογικό έλεγχο, καθώς εκκρεμεί επί δύο χρόνια ο σχετικός διαγωνισμός.

Τα 96 κέντρα αιμοδοσίας υποχρεώνονται να πληρώνουν σήμερα με τιμές σχεδόν λιανικής αντιδραστήρια και λοιπό εξοπλισμό, τον οποίο θα μπορούσαν να προμηθεύονται κεντρικά και σε πολύ καλύτερη τιμή.

Ενδεικτικό της εξοικονόμησης που μπορεί να επιτευχθεί είναι ότι από τον πρόσφατο διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο, το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε τιμή 6,28 εκατ. έναντι προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.