Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Οι γάτες εξημερώθηκαν πριν από 5.700 χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Κινέζοι απολάμβαναν τη συντροφιά τους.

Μπορεί ο σκύλος να θεωρείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ωστόσο οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη συντροφιά των γατών πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.

Ο σκελετός μιας γάτας που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο -την οποία όπως εκτιμούν οι ειδικοί φρόντιζαν άνθρωποι- χρονολογείται πίσω στο 3.700 π.Χ.

Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και καιρό ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που εξημέρωσαν τις γάτες, ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι και οι κινέζοι αγρότες τις είχαν εντάξει στους οικισμούς τους ήδη από το 3.300 π.Χ.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η πεποίθηση ότι οι γάτες εξημερώθηκαν πρώτα στην αρχαία Αίγυπτο, γύρω στο 1950 π.Χ. Μία νέα έρευνα ρίχνει περισσότερο φως στη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τις γάτες, αναφέρει δημοσίευμα της Pacific Standard.

«Είναι σαφές ότι υπήρχε μια πολύ στενή σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τις γάτες σχεδόν δύο χιλιετίες νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά» είπε ο Wim Van Neer από το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science.

Οι ερευνητές βάσισαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους σε σκελετούς που ανακαλύφθηκαν σε νεκροταφείο της Ιερακόπολις (Hierakonpolis), άλλοτε σημαντικής πόλης της αρχαίας Αιγύπτου. Οι σκελετοί χρονολογούνται από το 3.700 π.Χ. και ανάμεσα σε αυτούς βρέθηκαν τα οστά μιας μικρής γάτας, με ένα επουλωμένο κάταγμα κρανίου, «που υποδηλώνει ότι την είχαν φροντίσει για αρκετές εβδομάδες πριν από τη θυσία της» αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν απόδειξη του γεγονότος, ότι η συγκεκριμένη γάτα ήταν εξημερωμένη –τουλάχιστον προς το τέλος της ζωής της.

Στο ίδιο νεκροταφείο εντοπίστηκαν τα οστά από έξι ακόμη γάτες, οι οποίες θυσιάστηκαν σε κάποιου είδους θρησκευτικό τελετουργικό, και προέρχονται από τρεις ή τέσσερις διαφορετικές γέννες.

Παρότι είναι πιθανό το ενδεχόμενοι οι γάτες να ήταν άγριες, αλλά να ζούσαν κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μικρά αιλουροειδή είχαν αναπτύξει στενή σχέση με τους ανθρώπους εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια πριν.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ανακοινώθηκε ότι στο χωριό Quanhucun στην κινεζική επαρχία Shaanxi βρέθηκαν τα οστά από γάτες, τα οποία χρονολογούνται 5.300 χρόνια πριν… «ξαναγράφοντας την κοινή ιστορία του ανθρώπου με τις γάτες».

Σύμφωνα με τη Dr Fiona Marshall από το πανεπιστήμιο St Louis της Ουάσινγκτον, η οποία συνεργάστηκε με συναδέλφους της από πανεπιστήμια της Κίνας, οι γάτες αυτές ήταν εξημερωμένες και χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους για να ελέγξουν τον πληθυσμό των ποντικιών στους οικισμούς τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.