Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Αλλάζει η Βουλή των Εφήβων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κληρώθηκαν οι 300 έφηβοι βουλευτές.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» και να έχει μάλιστα και την αποδοχή των μαθητών αφού το ποσοστό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα αυξήθηκε κατά 28% σε σχέση με πέρυσι.

Αυτή τη φορά, κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα δεν ήταν ένα και μόνο κείμενο, αλλά σταθμίστηκε ο βαθμός συμμετοχής τους στις 8 διαδικτυακές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων». Στη διαδικασία επιλογής των «εφήβων βουλευτών» διατηρήθηκε η κλήρωση, δόθηκε, όµως, η δυνατότητα στους πιο ενεργούς και δραστήριους μαθητές να αυξήσουν τις πιθανότητες να κληρωθούν.

Οι μαθητές κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων, με πολλαπλές επιλογές και με ερωτήσεις γενικής παιδείας για το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα και το Πολίτευμα και όσο περισσότερες ήταν οι σωστές απαντήσεις, τόσες περισσότερες ήταν και οι πιθανότητες να κληρωθούν «έφηβοι βουλευτές».

Επίσης οι μαθητές κλήθηκαν προαιρετικά να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες (ηλεκτρονικό παιχνίδι προσομοίωσης εκλογικής αναμέτρησης, συνεισφορά σε wiki για το περιβάλλον, παρουσίαση power point με θέμα το σχολείο τους, δημιουργία βίντεο κλπ).

Σήμερα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Αθανάσιου Παπαϊωάννου, πραγματοποιήθηκε η ηλεκτρονική κλήρωση για την ανάδειξη των 300 «εφήβων βουλευτών» και των αναπληρωματικών τους και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.efivoi.gr.

Η διαδικασία συμμετοχής των μαθητών Β΄ Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού, καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στις δραστηριότητες για την ανάδειξη των «εφήβων βουλευτών» της ΙΘ΄ Συνόδου του προγράμματος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014.

Συνολικά έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα 13.087 μαθητές από 1.004 σχολεία (919 σχολεία από την Ελλάδα, 64 από την Κύπρο, 21 ελληνικά σχολεία του απόδημου ελληνισμού). Σε σχέση με την περσινή χρονιά, το ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα αυξήθηκε κατά 28% περίπου.

Για πρώτη φορά, επίσης, οι «έφηβοι βουλευτές», μέσω ηλεκτρονικού φόρουμ επικοινωνίας με το Συνήγορο του Παιδιού, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να καταθέσουν προβληματισμούς και προτάσεις. Ο Συνήγορος θα έχει ενεργό συμμετοχή και κατά τις εργασίες της ΙΘ´ Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου 2014.

Τους «έφηβους βουλευτές» θα απασχολήσουν θέματα σχετικά με τη σχολική ζωή, τα δικαιώματα των μαθητών και την προάσπιση και προαγωγή τους στο χώρο του σχολείου, τη συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων, τις μαθητικές κοινότητες και γενικότερα τη λειτουργία της δημοκρατίας στην καθημερινότητα του σχολείου.

Οι αλλαγές στο Πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων δεν σταματούν εδώ.

Το πρόγραμμα που λειτουργεί από το 1995, φέτος κάνει «επανεκκίνηση» και αυτή θα σηματοδοτηθεί και με τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι εργασίες της ΙΘ΄ Συνόδου τον Ιούλιο οπότε αναμένεται να κορυφωθούν με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.