Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ο Εγκέλαδος του 1964 που τράνταξε έναν ολόκληρο ωκεανό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο σεισμός των 9,2 Ρίχτερ της Αλάσκα που έγινε αντιληπτός από την Ασία μέχρι και τη Λατινική Αμερική!

Ήταν ακριβώς μισό αιώνα πριν όταν ο φονικός Εγκέλαδος, που έκανε το έδαφος να ανυψωθεί και τη Γη να ανοίξει στα δυο, χτυπούσε την Αλάσκα.

Ο μεγα-σεισμός των 9,2 Ρίχτερ, ο δεύτερος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ από τους σεισμογράφους του πλανήτη, χτύπησε το Prince William Sound της Αλάσκα, κοντά στην πόλη του Valdez, σπέρνοντας όλεθρο και τρόμο στο πέρασμά του.

Στα 3 λεπτά που διάρκεσε, έκανε το έδαφος να χορεύει στους φονικούς ρυθμούς του, στέλνοντας 131 ανθρώπους στον θάνατο. Οι περισσότεροι μάλιστα, περιλαμβανομένων των 11 θυμάτων της Καλιφόρνια (από την Αλάσκα στην Καλιφόρνια!), πέθαναν από τα αναρίθμητα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός και τα ξαπόστειλε μέχρι τις ακτές του νοτιότερου χείλους του Ειρηνικού Ωκεανού.



Από την Ασία μέχρι τη Νότια Αμερική, οι ακτογραμμές πλημμύρισαν από τα τεραστίων διαστάσεων κύματα που είχαν ξεκινήσει από την Αλάσκα! Στην είσοδο μάλιστα της παραλιακής πόλης Valdez, τα κύματα έφτασαν τα 60 μέτρα ύψος, κάνοντας το τοπίο να μοιάζει με την Αποκάλυψη την ίδια.

Δείτε στο βίντεο πώς τα τσουνάμι του Εγκέλαδου ταξίδεψαν περισσότερες από 20 μακριά από το επίκεντρό τους, φτάνοντας μέχρι και τη Χιλή. Απίστευτο πράγματι...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.