Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Τα "έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότερη, φθηνότερη και πιο “πράσινη” ενέργεια υπόσχονται τα “έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα” (smart grid), στα οποία ο καταναλωτής μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και παραγωγός και να συνδιαμορφώνει και να συναποφασίζει με τον διαχειριστή την παραγωγή και κατανάλωση ρεύματος, με πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους αλλά και για το κεντρικό δίκτυο.

Αυτή τη στιγμή οι έρευνες στρέφονται γύρω από την μετεξέλιξη των σημερινών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε έξυπνα δίκτυα, και σε πολλές χώρες εφαρμόζονται πιλοτικά και σε μικρή κλίμακα, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Βρετανία. Ωστόσο, όσο περισσότεροι καταναλωτές συμμετέχουν σε ένα έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παραγωγή και συνεπώς φθηνότερη και πιο φιλική στο περιβάλλον.

Ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς ενέργειας στον κόσμο, ο καθηγητής ενεργειακών δικτύων στο πανεπιστήμιο Ατλάντα της Τζόρτζια των ΗΠΑ, Αθανάσιος Μελιόπουλος, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας, τη χρησιμότητα και το μέλλον των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με αφορμή σχετική ομιλία του στο 7ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, με τίτλο “Αποδημώντας το πρόβλημα: Ο Μηχανικός στη σύγχρονη εποχή”, που ξεκίνησε σήμερα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Ο καταξιωμένος Έλληνας επιστήμονας, εξήγησε ότι το έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο προσπαθεί να ενσωματώσει στο υπάρχον περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαλείφοντας τα μειονεκτήματα στη λειτουργία τους, αλλά ταυτόχρονα να συντονίζει και να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις πηγές ενέργειας, στις οποίες μπορεί να συγκαταλέγονται και οι ίδιοι οι καταναλωτές. “Οι ΑΠΕ δεν είναι πάντα αξιόπιστες στην προσφορά ενέργειας (όταν δεν φυσάει οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα). Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και η αξιοπιστία του δικτύου είναι το ζητούμενο. Γιατί όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα και δεν έχουμε σε κάποια περιοχή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, πχ από τον αέρα, σε αυτήν την περιοχή θα πρέπει να μπορεί το δίκτυο να καλύψει τις ανάγκες, από άλλες πηγές” είπε ο κ. Μελιόπουλος.

Στο έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο κάθε καταναλωτής μπορεί να γίνει και παραγωγός, θέτοντας απλά στην υπηρεσία του συστήματος τα δεδομένα χρήσης των οικιακών του συσκευών, δηλαδή, πότε και πόση ώρα χρησιμοποιεί πχ το πλυντήριο ρούχων, ώστε τη συγκεκριμένη στιγμή να μπορεί το δίκτυο να κόβει το ρεύμα στο συγκεκριμένο σπίτι και να το διαθέτει σε έναν άλλο χρήστη, χωρίς κάτι τέτοιο να προκαλεί δυσλειτουργίες. “Όταν κάποιος ρυθμίζει το κλιματιστικό στο σπίτι του ώστε να αποδίδει σταθερή θερμοκρασία 18-22 βαθμούς, όταν πιάσει την θερμοκρασία αυτή, το έξυπνο δίκτυο θα έχει τη δυνατότητα να κλίνει το ρεύμα για τόσο διάστημα όσο διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία, και τον χρόνο αυτό να τον δώσει σε κάποιον άλλο χρήστη. Αν αυτό γίνει μαζικά τότε παράγεται ή εξοικονομείται από την μην χρήση ηλεκτρικού σε κάποιους καταναλωτές μία σημαντική ποσότητα ρεύματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποια άλλη χρήση” επεσήμανε.

Για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, κάθε οικία θα πρέπει να διαθέτει “έξυπνους μετρητές – υπολογιστές” που θα προσφέρουν τα δεδομένα λειτουργίας των συσκευών στο έξυπνο δίκτυο, ώστε να τα διαχειρίζεται και να τα συντονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. “Ακόμη βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο και χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να αναπτυχθούν οι αλγόριθμοι που θα τα κάνουν όλα αυτά αυτόματα μέσα από το υπάρχον δίκτυο. Μία μελέτη δείχνει ότι για να προσαρμοστούν τα παλιά δίκτυα στο έξυπνο δίκτυο θα χρειαστούν 75 χρόνια, με εργασία όλων των μηχανικών μίας συγκεκριμένης περιοχής. Η μελέτη αυτή, βέβαια, έχει ένα μειονέκτημα, ότι προϋποθέτει πως η τεχνολογία θα παραμείνει όπως είναι σήμερα. Σε 10 χρόνια οι αλλαγές αυτές θα γίνονται με ελάχιστες διαδικασίες” διευκρίνισε ο Έλληνας καθηγητής.

Και τι μπορεί να κερδίσει ένας καταναλωτής από όλα αυτά; Μπορεί να διαθέσει τα δεδομένα του σπιτιού του στη διαχειρίστρια εταιρία, ώστε να της δώσει το δικαίωμα να κόβει το ρεύμα του όταν δεν το χρειάζεται, λαμβάνοντας σχετικό χρηματικό αντίτιμο κάθε μήνα. Τότε, φυσικά, εγείρονται και άλλα ζητήματα όπως το θέμα των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας του συστήματος από χάκερς ή ακόμη και ληστές.

“Το σύστημα αυτό μπορεί να εξοικονομεί πολλά, ιδίως εάν συμμετέχουν πολλοί καταναλωτές, πόσο μάλλον εάν διαθέτουν και φωτοβολταϊκά στις στέγες τους. Σίγουρα ο καταναλωτής θα έχει περισσότερη και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια” κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.