Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τα παράθυρα που… αλλάζουν χρώμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κόστος ψύξης και θέρμανσης αντιστοιχεί στο 56% του συνολικού ενεργειακού κόστους του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μακράν έξοδο, αλλά και το σημαντικότερο πεδίο από το οποίο μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις κόστους και ενέργειας. Μια από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις είναι τα έξυπνα τζάμια.



Τα έξυπνα τζάμια -αποκαλούμενα επίσης και ως ηλεκτροχημικά παράθυρα- μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος ψύξης και θέρμανσης καθώς μπορούν να εμποδίσουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία σε ποσοστό ως 98%.

Κατά τους θερινούς μήνες, τα έξυπνα παράθυρα παρέχουν 70% περισσότερη εξοικονόμηση από τα διπλά τζάμια. Τους χειμερινούς μήνες βελτιώνουν την αποδοτικότητα κατά 45%.

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, η τοποθέτηση «έξυπνων» παραθύρων σε κατοικίες και άλλα κτίρια μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος 25% κατά μέσο όρο.

Επιπλέον εξοικονόμηση, προέρχεται από τις λύσεις αυτοματισμού που συνοδεύουν αυτή την τεχνολογία, όπως τα κλιματιστικά. Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές, το έξυπνο παράθυρο αποκτά σκούρο χρώμα για να μειώσει την ποσότητα του εισερχόμενου φωτός. Αυτό μειώνει επίσης τη θερμότητα που δέχεται το κλιματιστικό και κατά συνέπεια την ενέργεια που καταναλώνει για να διατηρήσει το χώρο δροσερό.

Αντίθετα, κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, το έξυπνο παράθυρο γίνεται ανοιχτόχρωμο για να εκμεταλλευτεί τη μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία.

Τα περισσότερα έξυπνα παράθυρα διαμορφώνουν διάφορες αποχρώσεις για να μεγιστοποιήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τον βέλτιστο φυσικό φωτισμό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.