Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Πώς θα γίνετε «έξυπνοι ασθενείς»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μην ντρέπεστε να κάνετε ερωτήσεις στο γιατρό σας.

Να είστε προετοιμασμένοι: Πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας σχεδιάστε τι θέλετε να αποκομίσετε από αυτή σας την επίσκεψη. Αναφέρετε στο γιατρό πολλές από τις σκέψεις σας, καθώς και τα βασικά συμπτώματα που νιώθετε (θυμηθείτε πότε ξεκίνησαν και τι τα επιδεινώνει).

Βοηθήστε τη μνήμη σας: Οι ασθενείς συνήθως ξεχνούν τα μισά από αυτά που τους λένε οι γιατροί. Θα πρέπει λοιπόν να κρατάτε σημειώσεις. Σκεφτείτε αν θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα συγγενή ή φίλο, ειδικά όταν έχετε να συζητήσετε για ένα σοβαρό πρόβλημα. Η παρέα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άνετα, να σας θυμίζει ερωτήσεις που ξεχάσατε και να σας βοηθήσει αργότερα να θυμηθείτε τι σας είπε ο γιατρός να κάνετε.

Εξοικονομήστε χρόνο για να μιλήσετε: Οι γιατροί έχουν συνήθως την τάση να διακόπτουν και να κάνουν εκείνοι ερωτήσεις. Να θυμάστε λοιπόν πάντα τον αριθμό των ερωτήσεων που έχετε να κάνετε και ζητήστε να μιλήσετε χωρίς να σας διακόψουν.

Ξεκαθαρίστε τις αμφιβολίες σας: Μην ντρέπεστε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει έναν ιατρικό όρο, να επαναλάβει κάτι ή να σας δώσει γραπτές οδηγίες.

Βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε τη διάγνωση, τη θεραπεία και το σκοπό κάθε εξέτασης.

Ζητήστε από το γιατρό να συνοψίσει ό,τι σας είπε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας ξέφυγε κάτι.

Δηλώστε τις αμφιβολίες σας: Εάν δεν νιώθετε καλά με την προτεινόμενη θεραπεία ή εξέταση, πείτε το. Μπορεί να υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.

Ζητήστε να δείτε το φάκελό σας: Οι γιατροί συχνά κρατούν τους φακέλους σαν επτασφράγιστο μυστικό. Όμως, εκεί μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για την κατάστασή σας, που μπορούν να κάνουν το διάλογο πιο αποτελεσματικό και να σας επιτρέψουν να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για τη φροντίδα της υγείας σας. Επίσης, σημαντικό θα είναι να κρατάτε ένα δικό σας αρχείο με σημαντικές πληροφορίες, όπως κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, πρόσφατες συνταγές, αλλεργίες, εμβολιασμούς κ.λπ.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.