Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Δελτίο Τύπου της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ “Απασχόληση”, Επιχειρηματικότητα” και “Δικτύωση” στον πυρήνα των βηματισμών της Πράξης: «Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία:Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 07.03.14

Με τη στροφή του βλέμματος στις παραγωγικές δομές και σχέσεις εξελίσσεται η Πράξη: «Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής», η οποία απευθύνεται σε 100 ωφελούμενους/ες με αναπηρία και φιλοδοξεί μέσα από ένα πλέγμα δράσεων –συμβουλευτικής, κατάρτισης, δικτύωσης με τον επιχειρηματικό κόσμο, ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας- να οδηγήσει στην απασχόλησή τους στον κλάδο της παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Έχοντας επενδύσει, εδώ και έναν χρόνο περίπου, στην ενίσχυση του γνωστικού δυναμικού των ωφελούμενων και τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού ατομικού πλάνου επαγγελματικής ανάπτυξης, κυρίως μέσω δράσεων κατάρτισης και συμβουλευτικής υποστήριξης, η έμφαση στις προτεραιότητες της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ (Α.Σ.) ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ, κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, μετατοπίστηκε από την ‘απασχολησιμότητα’ στην ‘απασχόληση’ των ωφελούμενων και οι ενέργειες των εταίρων της Α.Σ. κινήθηκαν σε τρεις άξονες:

- στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών που φέρουν οι ωφελούμενοι/ες της Πράξης, συνιστώντας ανθρώπους με σαφή προσανατολισμό που τελούν με συνέπεια και επιμονή σε διαδικασίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης και διαθέτουν τα εφόδια να συνεισφέρουν και τη βούληση να ενταχθούν στις παραγωγικές δομές,
- στην ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως της κοινωνικής, ως διαδρομής που δύναται να συνδράμει τόσο στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος όσο και στην δραστηριοποίηση των πολιτών με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο με μακροπρόθεσμη προοπτική,
- στην περαιτέρω διαπραγμάτευση της πρόσβασης των ωφελούμενων στο επαγγελματικό πεδίο του τουρισμού και στην εντατικοποίηση της προσπάθειας δικτύωσής τους με τους εκπροσώπους του εν λόγω οικονομικού κλάδου.
Στη βάση των ανωτέρω προσανατολισμών, υλοποιήθηκε εντός του Φεβρουαρίου, στο Ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ένα ακόμη forum – συνάντηση εργασίας μεταξύ των ωφελούμενων της Πράξης και εκπροσώπων από τον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής.
Στο πλαίσιο του forum συζητήθηκαν όχι μόνο ζητήματα που συμφύρονται με τους δυνητικούς τρόπους δραστηριοποίησης των ωφελούμενων της Πράξης στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και οι δυνατότητες των παρόχων τουριστικών υπηρεσιών να επεκτείνουν τις δράσεις τους προς κατευθύνσεις ικανές να αναδείξουν νέες θέσεις εργασίας ή/και πτυχές συνεργασίας με τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο της Πράξης. Θετικό στοιχείο της συγκεκριμένης παρέμβασης υπήρξε και το γεγονός πως το forum δεν περιορίστηκε σε μια σχέση ‘ομιλητών’ και ‘ακροατών’. Πολύ περισσότερο, προσεγγίστηκε σε σημαντικό βαθμό το ‘ιδεώδες’ των ‘ισότιμων επικοινωνιακών συνθηκών’ μεταξύ των συμμετεχόντων στον διάλογο, στοιχείο στο οποίο επενδύει πολλά μια διαδικασία αποτελεσματικής δικτύωσης των ωφελούμενων με τους εκπροσώπους φορέων από τον παραγωγικό ιστό.
Ως αξιοσημείωτη προσπάθεια, με προστιθέμενη αξία προς την ίδια κατεύθυνση, εγγράφεται και η Ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, την 26η Φεβρουαρίου, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία.
Η Ημερίδα υπογράμμισε τη δυναμική που παρουσιάζει ο τουρισμός των πολιτών με αναπηρία, κάνοντας επίσης εμφανή τα κενά που υπάρχουν σε έναν ορισμένο βαθμό στην αξιοποίηση της εν λόγω πτυχής της τουριστικής αγοράς. Μια απαντητική οδός που αναδείχθηκε ήταν η διεύρυνση του προσβάσιμου σε όλους τουριστικού προϊόντος, μέσω της οποίας διαφαίνονται πλείστες δυνατότητες τόσο για την απασχόληση των ίδιων των πολιτών με αναπηρία όσο και για την ενδυνάμωση της τουριστικής αγοράς, με την κοινωνική επιχειρηματικότητα να λειτουργεί ως σύμμαχος προς τη συγκεκριμένη διαδρομή.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτησε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ενώ με τις ομιλίες τους τίμησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο κυρίως από την ελληνική πολιτεία. Η παρουσία και ακόμη περισσότερο η ενεργητική εμπλοκή στις εργασίες της Ημερίδας των ανωτέρω εκπροσώπων, αποτέλεσε ισχυρή ένδειξη για το γεγονός πως η ελληνική πολιτεία στέκεται δίπλα στα άτομα με αναπηρία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, τη διερεύνηση αλλά και υποστήριξη των τρόπων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σε παράλληλη τροχιά, κατά την ίδια περίοδο, οι ωφελούμενοι/ες συμμετείχαν σε επιδεικτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικά γραφεία και χώρους όπου τελείται η παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Οι ανωτέρω επισκέψεις –οι οποίες θα συνεχιστούν και στο διάστημα που έπεται- τέθηκαν στην υπηρεσία ενός διττού σκοπού: Αφενός της παροχής στους/στις ωφελούμενους/ες του πλεονεκτήματος μιας διεισδυτικής ματιάς στις πραγματικές συνθήκες, μεθόδους και πρακτικές ενόσω αυτές λαμβάνουν χώρα στο επαγγελματικό πεδίο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν τα προεξέχοντα χαρακτηριστικά τους. Αφετέρου της αξιοποίησης μιας πρόσθετης ευκαιρίας ως προς την επίτευξη μιας περισσότερο προσωπικής επαφής των ωφελούμενων με δυνητικούς εργοδότες, μέσω της οποίας δύναται, έστω εν σπέρματι, να θεμελιωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ως προς τις δυνατότητές τους και την προοπτική της απορρόφησής τους από συγκεκριμένους φορείς.
Στη διαδικασία αυτή προσδοκάται πως θα συνεισφέρει περαιτέρω και η λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί για την απευθείας δικτύωση των ωφελούμενων της Πράξης με τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του τουριστικού κλάδου της Περιφέρειας Αττικής (σχετικός διαδικτυακός τόπος: http://pro-othisi.gr/).


Οι ωφελούμενοι/ες φάνηκαν να συμμετέχουν με ενθουσιασμό στις μέχρι σήμερα διενεργηθείσες επισκέψεις, με τη διαδικασία να συνιστά για την πλειοψηφία τους θετική συναισθηματική εμπειρία χωρίς ασφαλώς να παραγνωρίζεται η σημασία της στο επίπεδο της πρόσκτησης παραστάσεων και πληροφοριών που απορρέουν από τα τεκταινόμενα στους χώρους εργασίας.
Με τη συγκεκριμένη συνθήκη συνέπλευσε και η, εντός του Φεβρουαρίου, υλοποίηση workshop για την εξοικείωση 20 ωφελούμενων της Πράξης με τις δέουσες πρακτικές προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στον τουριστικό κλάδο. Η δράση υλοποιήθηκε σε μικρές ομόλογες ομάδες ωφελούμενων και υποστηρίχθηκε από επαγγελματίες με εξειδικευμένες γνώσεις και μακρόχρονη θητεία στην εν θέματι αγορά.
Τέλος, το πρώτο δίμηνο του έτους ‘σφραγίστηκε’ με τη διεξαγωγή θεματικού εργαστηρίου, απευθυνόμενου πρωτίστως σε ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων, επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και φορείς του τουρισμού, με τη βλέψη της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης τους σε ό,τι αφορά την προοπτική απασχόλησης πολιτών με αναπηρία, την αποδοχή των κοινωνικών και μη επιχειρήσεων που προβλέπεται να συσταθούν στο πλαίσιο της Πράξης, αλλά και της μορφοποίησης των συνθηκών εκείνων που θα διασφαλίσουν ένα πλαίσιο δημιουργικής συνεργασίας μαζί τους.
Το θεματικό εργαστήρι επέτρεψε επιπρόσθετα την ευχερή πρόσβαση δυνητικών εργοδοτών σε ‘καλές πρακτικές’ που σχετίζονται με την απασχόληση των πολιτών με αναπηρία και έχουν αναδειχθεί μέσα από την εγχώρια και τη διεθνή εμπειρία, στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα εν είδει ιδεών για την απασχόληση των ωφελούμενων της Πράξης.
Από τη συνάθροιση και συνολική θεώρηση των ανωτέρω ενεργειών, εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως παρά τη διστακτικότητα που χαρακτήριζε αρκετούς εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου κατά τους αρχικούς βηματισμούς της Πράξης και τις επιφυλάξεις που προβάλλονταν ως προς τη δυνατότητα ανταπόκρισης των ωφελούμενων σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό τομέα υπηρεσιών, εμφαίνεται στο παρόν η συγκρότηση ενός πυρήνα επαγγελματιών που δεσμεύονται πρόθυμα ως προς την προοπτική απασχόλησης πολιτών με αναπηρία, δυνάμενοι κατ’ επέκταση να λειτουργήσουν και ως πολλαπλασιαστές της.
Προς την εφαρμοστικότητα της ανωτέρω συνθήκης, η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ προτίθεται να μεθοδεύσει τις προσπάθειές της στο επόμενο διάστημα και να τις εμπλουτίσει. Η ενίσχυση ωστόσο της ευαισθητοποίησης σε τοπικό επίπεδο και η διατήρηση της δέσμευσης σχετικά με τη διαδρομή των πολιτών με αναπηρία στις δομές της απασχόλησης συνιστά σε μεγάλο βαθμό συνεργατικό έργο, συνεπώς καθιστά καθοριστική τη σημασία που έχει μια ‘κοινότητα’ επαγγελματιών για την υποστήριξη των ενδεχόμενων μετασχηματισμών που η πορεία αυτή εμπεριέχει. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ ευχαριστεί εκ νέου τους εταίρους της για την υπεύθυνη συνεισφορά τους στην υλοποίηση της Πράξης καθώς και όλους/ες εκείνους/ες που με προθυμία και ειλικρινές ενδιαφέρον υποστηρίζουν τις προσπάθειές της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την Πράξη, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην έδρα της Α.Σ. ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ, Ερατύρας 3, 104 39 Αθήνα, τηλέφωνο 210 82 59 664 ή εναλλακτικά να ανατρέχουν στις ιστοσελίδες των Εταίρων της Α.Σ.: www.esaea.gr, www.kmop.gr, www.imee.gr, www.hatta.gr ,www.posgamea.gr

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 1673 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.