Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Με ενιαία φωνή από την Κένυα το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα συμπαρατάσσεται ενάντια σε κάθε είδους αποκλεισμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08.03.2014

Το σύνθημα για την ολοκλήρωση του τριήμερου Συνεδρίου των 14 κυριότερων αφρικανικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία με την Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία (IDA) έδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που τα τελευταία 2 χρόνια κατέχει την θέση και του προέδρου της IDA, στο Ναϊρόμπι της Κένυα: «Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει ποτέ να μείνουν ξανά εκτός». Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Βαρδακαστάνης πραγματοποίησε πολλές επαφές και συναντήσεις, όπως για παράδειγμα με τον υπουργό Εργασίας της Κένυα Samuel Kazungu Kambi, τον υπουργό Φύλου, Παιδιού και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Κένυα Franklin Esipila, την υπουργό για θέματα αναπηρίας του Μαλάουι Rachel Kachaje, τον Dr. Elly Macha της Eastern African Federation of the Disabled, την γ.γ. Κοινωνικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εργασίας της Κένυα Lydia Muriuki, την κ. Petronella Masabane από την African Union Disability Consultant, τον κ. Idriss Maiga από την West African Federation of Disabled People (FOUAPH) κλπ.

Το Συνέδριο είχε στόχο την εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των αφρικανικών οργανώσεων και των διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, για την ενίσχυση της Ανάπτυξης δίχως αποκλεισμούς.

Στο τέλος της τριήμερης εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες, στους οποίους παρευρίσκονταν εκπρόσωποι κυβερνήσεων της αφρικανικής ηπείρου και αντιπρόσωποι του ΟΗΕ, υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Ναϊρόμπι. Η Διακήρυξη περιέχει τις προτεραιότητες της αφρικανικής ηπείρου στο πλαίσιο της ατζέντας για την Ανάπτυξη μετά το 2015.

Το Συνέδριο προώθησε περαιτέρω την ιδέα της ενότητας των ατόμων με αναπηρία στην Αφρική και παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους να συζητήσουν τις προκλήσεις που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν. Υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ώστε να εντάσσονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των διακυβερνητικών φορέων και των οργανισμών αναπτυξιακής συνεργασίας που λειτουργούν σε χώρες της Αφρικής.

Η ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015 πρέπει να έχει ως σκοπό να αλλάξει την απαράδεκτη πραγματικότητα που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν. Η Διακήρυξη του Ναϊρόμπι ενσαρκώνει την ενιαία φωνή των ατόμων με αναπηρία στην Αφρική και αποτελεί σαφή απεικόνιση του τι τα άτομα με αναπηρία θέλουν να αντανακλάται στην ημερήσια διάταξη για την ανάπτυξη μετά το 2015.

Η Διακήρυξη του Ναϊρόμπι καλεί τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία κατά το σχεδιασμό των μελλοντικών στόχων της ανάπτυξης και να εγγράψει με έμφαση σε θέματα που διαπερνούν εγκάρσια την αναπηρία, όπως η προσβασιμότητα, η χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, καθώς και η ένταξη και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που οδηγούν σε αποκλεισμούς σε πολιτικές και προγράμματα.

Ο κ. Βαρδακαστάνης συνεχάρη την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Ναϊρόμπι ως μια ιστορική στιγμή και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις εισηγήσεις που ελήφθησαν στο συνέδριο. Ενθάρρυνε τη συνεχή μελλοντική συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη παρόντα στο Συνέδριο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία παραμένουν ορατά, ακούγονται, και περιλαμβάνονται σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας καθορισμού της ημερήσιας διάταξης για την ανάπτυξη. Επιπλέον, δήλωσε τη δέσμευσή της IDA για την προώθηση της προβολής της Διακήρυξης του Ναϊρόμπι μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ και της υποστήριξης της συμπερίληψης των συστάσεων της Διακήρυξης του Ναϊρόμπι στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη. «Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει ποτέ να μείνουν ξανά εκτός».

Ο υπουργός Εργασίας της Κένυα Samuel Kazungu Kambi εξέφρασε την υποστήριξή του στην Διακήρυξη του Ναϊρόμπι και δεσμεύτηκε ότι θα την προωθήσει στην Ανατολική Αφρικανική Κοινότητα και στην Αφρικανική Ένωση.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου:

«Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για τις τελευταίες τρεις ημέρες του παραγωγικού, διαφωτιστικού και παθιασμένου διαλόγου. Η συμμετοχή σας εδώ ενίσχυσε την ενιαία φωνή με την οποία όλοι μιλάμε και θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ώστε να βάλουμε εμπρός την Διακήρυξη του Ναϊρόμπι και τη σαφή παρουσίαση αυτού που τα άτομα με αναπηρία στην Αφρική θέλουν να αντανακλάται στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη μετά το 2015.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε συζητήσει τις προκλήσεις που τα άτομα με αναπηρία, και ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία στην Αφρική, αντιμετωπίζουν σήμερα. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η πρόσβαση στην υγεία, στις μεταφορές, στην εκπαίδευση και στη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Περιλαμβάνει τα εμπόδια στην ιδιοκτησία γης, στην απασχόληση και στην κοινωνική προστασία, καθώς και ως προς την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ή στην πρόσβαση στην Δικαιοσύνη. Δεν ξεχνάμε την αύξηση των κρουσμάτων βίας και των πολλαπλών μορφών διακρίσεων, που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. Και γνωρίζουμε επίσης ότι οι φτωχότεροι των φτωχών είναι δυσανάλογα περισσότερα άτομα με αναπηρία. Η ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015 πρέπει να στοχεύει στην αλλαγή αυτής της απαράδεκτης πραγματικότητας.

Βασιζόμαστε σε σας να είστε οι συνήγοροι ώστε να πιεστούν οι εθνικές κυβερνήσεις σας με την ισχυρή φωνή που υψώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης. Τα άτομα με αναπηρία στην Αφρική είναι πλέον προετοιμασμένα για το έργο της Ανάπτυξης μετά το 2015, διότι εσείς έχετε ανοίξει το δρόμο προς τα εμπρός. Η IDA είναι πεπεισμένη ότι με τη στήριξή σας, θα επιτύχουμε τους στόχους και τις αρχές που διατυπώνονται στη Διακήρυξη του Ναϊρόμπι.

Παρά τα μεγάλα επιτεύγματα σε αυτό το Συνέδριο κατά τις τελευταίες ημέρες, το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι οι ηγέτες του κόσμου έχουν πλήρη επίγνωση της Διακήρυξης του Ναϊρόμπι. Εκ μέρους της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία, υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να κάνουν την Διακήρυξη του Ναϊρόμπι γνωστή μεταξύ κρατών μελών του ΟΗΕ. Θα υποστηρίξει ακούραστα για την προσθήκη των συστάσεων σας στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη μετά το 2015.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν ήδη μέρος της των διαπραγματεύσεων για την Ανάπτυξη. Η συνεισφορά σας σε αυτό το Συνέδριο και η μελλοντική μας συνεργασία διασφαλίζει ότι αυτό θα παραμείνει ορατό, κατανοητό και θα συμπεριληφθούμε σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας καθορισμού της ημερήσιας διάταξης. Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι τώρα υπόλογοι στην ισχυρή, ενωμένη και πραγματικά παγκόσμια φωνή των ατόμων με αναπηρία. Παρακολουθούμε κάθε στάδιο της διαδικασίας και δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη.

Έχοντάς σας όλους μαζί εδώ μου δίνει ελπίδα. Μου δίνει επίσης την εμπιστοσύνη να πω ότι η ποτέ πια η Ανάπτυξη δεν θα έχει αποκλεισμό και κανείς μας δεν είναι αόρατος- κανείς πια δεν θα μείνει εκτός»!

Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.

(Σ.σ. EDF, European disability forum= Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, IDA, International Disability Alliance= Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία)

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
δ/τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 112 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.