Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη οι εκδηλώσεις της Αποκριάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλα είναι έτοιμα στην Κοζάνη.

Χορευτικά τμήματα, παραδοσιακούς φανούς, παιδικές εκδηλώσεις με μεταμφιεσμένα παιδιά, παραδοσιακά παιχνίδια, μιούζικαλ, μοντέρνους χορούς, πάρτι νεολαίας και τα γνωστά στην περιοχή «sourd games» με διοργανωτές τους Προσκόπους, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Κοζάνης και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Κοζάνης περιλαμβάνουν οι φετινές εκδηλώσεις της Αποκριάς στην Κοζάνη, που ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων την Κυριακή 2 Μαρτίου, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα ανάψουν όλοι οι φανοί σε 14 διαφορετικά σημεία. Την Καθαρά Δευτέρα, στις 3 Μαρτίου, θα γίνουν εκδηλώσεις στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου, όπου οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν νηστίσιμα εδέσματα.

Τις εκδηλώσεις παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Χάρης Γελαδάρης.

Όπως έγινε, εξάλλου, γνωστό, θεατρικές εκδηλώσεις διοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «οι Κανακναιρίσιοι» και η Θεατρική Ομάδα Κασμιρτζήδων.

Από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου θα λειτουργεί έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης με τη χορηγία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης. Επιπλέον θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια της περιόδου της αποκριάς το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας του δήμου Κοζάνης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης στο Αρχοντικό Λασσάνη.

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και στις περιοχές της Αιανής, του Κρόκου, της Άνω Κώμης και των τοπικών κοινοτήτων Κτενίου, Καρυδίτσας, Κερασιάς, Ρυμνίου και Χρωμίου, Αγίας Παρασκευής και Λευκοπηγής, Καισαρειάς και Κάτω Κώμης, Κήπου, Μεταμόρφωσης, Μηλιάς και Ροδιανής.

Σε ό,τι αφορά τα «sourd games», ουσιαστικά είναι ένα αποκριάτικο παιχνίδι που από το 1997 αποτελεί σημείο αναφοράς για το ξεφάντωμα όλων των μαθητών της πόλης. Στο πέρασμα των χρόνων οι δοκιμασίες των σταθμών του παιχνιδιού, οι οποίες βασίζονταν κυρίως σε παραδοσιακά παιχνίδια, προσαρμόζονταν κάθε φορά στα ενδιαφέροντα και στις τάσεις της εποχής.

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού τσουβαλοδρομίας ανακοίνωσε η Θρακική Εστία Εορδαίας, αναβιώνοντας ένα παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο της περιοχής. Ο διαγωνισμός θα γίνει την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου μπροστά από τα γραφεία του συλλόγου στην Πτολεμαΐδα και θα ακολουθήσει το παραδοσιακό γαϊτανάκι και ένα σατιρικό δρώμενο με αλογάκια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.