Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΑμεΑ & Διαρθρωτικά Ταμεία - Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, με το Ευρωπαικό Φόρουμ ΑμεΑ - Ι. Βαρδακαστάνης: Να κάνουμε την αναπηρία ορατή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.02.2014

Ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου η Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στην Αθήνα (EDF), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, με εκπροσώπους των οργανώσεων μελών από όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπό τον πρόεδρο του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Στο πλαίσιο της Συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε Συνέδριο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ την περίοδο 2014-2020.

Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτησε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επικύρωση από την πλευρά της Ελλάδας της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι μένουν πολλά να γίνουν για την πραγμάτωσή της και στο ρόλο του EDF αλλά και της ΕΣΑμεΑ ως εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας. Αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ΚΕΠΑ και τη ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο Εργασίας, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι το υπουργείο ετοιμάζει νοσοσχέδιο για ένα Πανελλήνιο Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας στο οποίο οι Δήμοι θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Υποστήριξε ότι στον καιρό της κρίσης επιβάλλεται η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ως δίχτυ ασφαλείας για τους ασθενέστους και τόνισε ότι θεωρεί την ΕΣΑμεΑ βασικό εταίρο και υπόδειγμα οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στη συνέχεια εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ μίλησε ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Θωμάς Κλεισιώτης. Τόνισε ότι το αναπηρικό κίνημα έχει δώσει αγώνες για να προστατέψει την αναπηρική οικογένεια και προέβη σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα μετά το 2010. «Μεγαλύτερος εχθρός όμως είναι το σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο περικοπής των δημοσίων κοινωνικών δαπανών». Ιδιαίτερα για τα Διαρθρωτικά Ταμεία τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι πόροι που θα διατεθούν μέσα από τα προγράμματα αυτής της περιόδου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς λόγω της κρίσης, οι εθνικοί πόροι είναι περιορισμένοι και δεν επαρκούν για την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών για την αναπηρία.

Από την πλευρά του EDF τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο κ. Βαρδακαστάνης. Τόνισε πόσο σημαντική χρονιά είναι για την Ευρώπη το 2014, που με τις Ευρωεκλογές αλλάζει η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και των οργάνων του. «Δεν πρόκειται για ένα τυπικό αποτέλεσμα αλλά για ένα αποτέλεσμα ουσιαστικής διαδικασίας που θα έχει αντίκτυπο σε κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά». Ο κ. Βαρδακαστάνης παρότρυνε τους αντιπρόσωπους να διακινήσουν το Μανιφέστο του EDF για τις Ευρωεκλογές, και να καλέσουν τα μέλη των οργανώσεών τους και τις οικογένειές τους να πάνε στην κάλπη. «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε την αναπηρία ορατή», επεσήμανε.

Παράλληλα συνόψισε τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο Συνέδριο : θέματα Προσβασιμότητας (άρθρο 9 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ), κριτήρια επιλεξιμότητας, ανεξάρτητη διαβίωση και υπηρεσίες εντός της κοινότητας, αξιοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων κλπ.

Στη συνέχεια του Συνεδρίου ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε το ζητούμενο: ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων σε απροσπέλαστες προτάσεις και έργα! «Την τρέχουσα περίοδο δουλέψαμε συστηματικά και πετύχαμε το ελάχιστο: να συμπεριληφθεί το κριτήριο της προσβασιμότητας στην επιλεξιμότητα των έργων. Στην πραγματικότητα ούτε οι υπηρεσίες αλλά ούτε και εμείς, τα εθνικά αναπηρικά κινήματα, δεν φροντίσαμε να τηρηθεί αυτή η διάταξη. Ας θεωρήσουμε ότι πλέον ξέρουμε».

Ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης μίλησε η κ. Μαρία Κωστοπούλου, η οποία έφερε και το μήνυμα ότι συγκροτείται ομάδα από μέλη του υπουργείου Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και στελεχών της ΕΣΑμεΑ για την οριζόντια εισαγωγή της Αναπηρίας και την αρχή της μη διάκρισης στο νέο ΕΣΠΑ.

Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή στη συζήτηση του Piskorz Wladyslaw, επικεφαλής του Τμήματος Ένταξης και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται μηχανισμούς τήρησης των Κανονισμών και είναι υποχρέωση των κρατών μελών να διασφαλίσουν την τήρησή τους.

Οι συνεδριάσεις συνεχίζονται και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Φωτογραφικό Υλικό θα βρείτε στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook https://www.facebook.com/esamea.ncdp


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
δ/τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 109 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.