Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ασφάλεια δικαίου σε μακροπρόθεσμους επενδυτές εγγυάται το Δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναλαμβάνει την ευθύνη αποζημίωσης.

Την ευθύνη αποζημίωσης των επενδυτών για πράξεις ή παραλείψεις στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει το Δημόσιο σύμφωνα με διάταξη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το προγράμματα που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε πολλές περιπτώσεις έχουν έλθει αντιμέτωπα με όρους που είναι πιθανόν να δεσμεύουν το Ελληνικό Δημόσιο, ιδίως στις περιπτώσεις που εμπλέκονται φορείς της δημοσίας διοίκησης (όπως η αρχαιολογία και οι πολεοδομικές αρχές), και τους οποίους εάν καταστρατηγούσε θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Έτσι, το Ελληνικό Δημόσιο με τη συγκεκριμένη διάταξη αναλαμβάνει να συνυπογράφει τις συμβάσεις αξιοποίησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων και να αναλαμβάνει με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου την ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του.

«Η συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο όρων συμβάσεων, οι οποίες αφορούν την εφαρμογή μεγάλων και μακροπρόθεσμων επενδύσεων κρίνεται εύλογη για λόγους ασφάλειας δικαίου, προκειμένου και οι επενδυτές να εφαρμόσουν το επενδυτικό έργο που αναλαμβάνουν σε ένα περιβάλλον κοινωνικά και οικονομικά βέβαιο», τονίζεται στη διάταξη.

Η διάταξη κρίνεται απαραίτητη ειδικά για την περίπτωση αποκρατικοποιήσεων όπου ο πλειοδότης θα αναλάβει επενδυτικό πρόγραμμα διάρκειας αρκετών ετών η υλοποίηση του οποίου συνδέεται με σειρά εγκρίσεων από υπηρεσίες του Δημοσίου. Θα ξεκλειδώσει δε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Ελληνικό που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Φεβρουαρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.