Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Φάρμακο του HIV μπλοκάρει τον ιό HPV

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι έδειξε έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ χορήγησαν δοκιμαστικά το φάρμακο λοπιναβίρη σε 40 γυναίκες. Οι εθελόντριες, που είχαν χαμηλού και υψηλού βαθμού αλλοιώσεις στον τράχηλο, αλλοιώσεις οι οποίες θεωρούνται προκαρκινικές, εφάρμοσαν το φάρμακο, που είχε τη μορφή κολπικού υπόθετου, απευθείας στον τράχηλο. Για την ακρίβεια, έβαζαν κολπικό υπόθετο δύο φορές την ημέρα για περίοδο δύο εβδομάδων. Η δοκιμή έγινε στο Νοσοκομείο Kenyatta National Hospital (KNH) στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την έναρξη της θεραπείας διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη βελτίωση, ενώ τρεις μήνες αργότερα η θεραπεία θεωρήθηκε «οριστική». Από τις 23 γυναίκες, που είχαν διαγνωστεί με υψηλού βαθμού αλλοιώσεις, οι 19 θεραπεύτηκαν πλήρως, ενώ συνολικά παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε ποσοστό 91% (!). Στα θετικά ανήκει και το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες.

Τα νέα αυτά ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες σε δύο ιατρικά συνέδρια. Παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της δοκιμής, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι στο μέλλον οι γυναίκες με προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας θα μπορούν να κάνουν ειδική θεραπεία στο σπίτι, αποφεύγοντας έτσι τις βιοψίες και τις χειρουργικές θεραπείες.

«Για μια κλινική μελέτη, που βρίσκεται σε τόσο αρχικό στάδιο, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Είδαμε να θεραπεύονται γυναίκες με υψηλού βαθμού αλλοιώσεις και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, αν βελτιστοποιηθεί η δόση και η διάρκεια της θεραπείας», δήλωσαν οι ερευνητές Ian και Lynne Hampson και κατέληξαν: «Ελπίζουμε πως η θεραπεία αυτή θα φέρει επανάσταση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ιού, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό σε φτωχές χώρες όπως η Κένυα».

Ο ιός HPV (Human Papilloma Viruses) ή αλλιώς ιός των κονδυλωμάτων ευθύνεται για ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έχει πάνω από 100 τύπους, οι περισσότεροι από τους οποίους προκαλούν σοβαρές βλάβες στο γεννητικό σύστημα. Μάλιστα, οι τύποι 16 και 18 θεωρούνται υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Το δυστύχημα είναι ότι δεν δίνει συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μη γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Από το 2008 κυκλοφορεί εμβόλιο που συνιστάται να κάνουν τα κορίτσια σε ηλικία 12-13 ετών, όταν ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.