Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ενισχυμένη η συμμετοχή της Ελλάδας στην «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας για εξωστρέφεια και έμφαση στην παραγωγή και την προώθηση ποιοτικών προϊόντων αποδεικνύεται από την αυξημένη συμμετοχή Ελλήνων εκθετών στην φετινή «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, εγκαινιάζοντας το ελληνικό περίπτερο.

Νωρίτερα ο κ. Τσαυτάρης είχε υποδεχθεί στο ελληνικό περίπτερο τον Γερμανό ομόλογό του Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, τον δήμαρχο του Βερολίνου Κλάους Βόβεράιτ, τον υφυπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένο της καγκελαρίου στην Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ και τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Γερμανίας Χανς Γιοάχιμ Ρούκβιντ.

Ο κ. Τσαυτάρης παρουσίασε στους Γερμανούς αξιωματούχους τις ελληνικές συμμετοχές, οι οποίες είναι κατά πέντε φορές περισσότερες από πέρυσι, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στροφή της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στα ποιοτικά προϊόντα, των οποίων η ζήτηση αυξάνεται διαρκώς.

Από την πλευρά του ο κ. Φρίντριχ επεσήμανε ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λόγω κυρίως της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης από αναπτυσσόμενες περιοχές της Ασίας, ενώ ο κ. Φούχτελ, ο οποίος ενεθάρρυνε τις ελληνικές περιφέρειες να συμμετέχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ελληνική παρουσία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσαυτάρης διαπίστωσε μεγάλο ενδιαφέρον των Γερμανών συνομιλητών του για την αλλαγή που προωθείται στην ελληνική αγροτική παραγωγή, αλλά και ταύτιση σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα σε ποιοτικά προϊόντα και την απομάκρυνση από την χαμηλού κόστους γεωργία.

Σε ό,τι αφορά δε την αυξημένη συμμετοχή εκθετών στην «Πράσινη Εβδομάδα», ο υπουργός σημείωσε ότι οι
παραγωγοί αναγνωρίζουν το ενδιαφέρον και την αυξημένη ζήτηση από τη γερμανική αγορά και προσπαθούν να ανταποκριθούν, και τόνισε ότι ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΑΠ), ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε ικανοποιημένος διότι οι προϋπολογισμοί δεν μειώθηκαν και τόνισε την αποφασιστικότητα του υπουργείου του να φροντίσει ώστε τα χρήματα που θα εξασφαλίσει η Ελλάδα «να πιάσουν τόπο», με στοχευμένες στρατηγικές επιλογές, οι οποίες θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παραγωγής και θα αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες, όπως η έλλειψη νερού, το υψηλό κόστος της ενέργειας και η δημογραφική γήρανση και του αγροτικού πληθυσμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αφορούν την ενασχόληση νέων αγροτών με τη γη και προσέθεσε ότι ως και 2% των κονδυλίων από τη νέα ΚΑΠ θα διοχετευθούν στην υποστήριξη της εισόδου νέων στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, το υπουργείο δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των εξαγωγών, με πολιτικές όπως το «Single Window», που απλοποιεί τις διαδικασίες, αλλά και με το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και τον θεσμό του Εγκεκριμένου Εμπόρου.

«Όλα αυτά, μαζί με την ποιότητα που είναι το “διαβατήριό” μας στις ξένες αγορές, βοηθούν την εξωστρέφεια και την εμπορία των αγροτικών μας προϊόντων στο εξωτερικό», δηλώνει ο υπουργός και κάνει λόγο για αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων το 2013 κατά 18% στην Ευρώπη και κατά 10% προς τρίτες χώρες. «Μάλιστα από τα 10 προϊόντα που εξάγουμε τα πέντε είναι αγροτικά και αν πάμε και λίγο πιο κάτω, στην 11η θέση των εξαγωγών είναι το βαμβάκι», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης τού κ. Τσαυτάρη στο Βερολίνο, ο κ. Φούχτελ διοργάνωσε χθες γεύμα εργασίας στη γερμανική Βουλή, με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων και εκπροσώπους αγροτικών φορέων, ενώ σήμερα ο υπουργός συναντάται με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Βαυαρία, τη Μολδαβία, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Αύριο θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (GFFA) και στην 6η Συνάντηση Κορυφής υπουργών Γεωργίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.