Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Το ακριβότερο γήπεδο στον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το νέο ποδοσφαιρικό στάδιο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Gazprom-Arena, στο οποίο θα διεξαχθεί ο ένας από τους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2018, κτίζεται από το 2007. Ήδη, έχουν ξοδευτεί 1,1 δισ. δολάρια. Δικαιολογείται όμως, να κοστίζει τόσο πολύ;

Στη βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας περίπου σε ένα χρόνο θα λειτουργήσει ένα νέο γήπεδο. Δεν πρόκειται για το «πολύπαθο» Gazprom-Arena, ένα από τα σπουδαιότερα στάδια της Ρωσίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2018 (κατασκευάζεται από το 2007), αλλά για ένα 25.000 θέσεων με τεχνητό χλοοτάπητα στη βορινή πλευρά της πόλης. Την κατασκευή του θα αναλάβει η ελβετική εταιρία Nussli, η οποία ειδικεύεται στην ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων σε πολύ μικρό χρόνο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρίας, το έργο θα ξεκινήσει από το μηδέν και θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 8-10 μηνών. Ο χρόνος-ρεκόρ οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα τμήματα του γηπέδου, όπως για παράδειγμα τα αποδυτήρια και οι εξέδρες, θα μεταφερθούν έτοιμα στην Αγία Πετρούπολη και θα συναρμολογηθούν επιτόπου.

Όπως αναφέρει η RBTH, το νέο γήπεδο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από τη Β΄ ομάδα της Ζενίτ, και θα πληροί όλες τις προδιαγραφές της FIFA και της UEFA. Η Ζενίτ θα μπορεί εκεί να δίνει αγώνες στο πλαίσιο διεθνών τουρνουά, περιλαμβανομένων και αυτών του Champions League.

Γήπεδο από … χρυσό;

Ο γενικός διευθυντής της Ζενίτ, Μαξίμ Μιτροφάνοφ, θεωρεί ότι η κατασκευή του νέου σταδίου είναι αναγκαία, καθώς στη Ρωσία παρουσιάζεται έλλειψη από εφεδρικά στάδια. Έφερε ως παράδειγμα την ΤΣΣΚΑ, η οποία έδωσε τους αγώνες της για το Champions League στην Αγία Πετρούπολη.

Η ύπαρξη ενός γηπέδου 25.000 θέσεων θα διασφαλίσει τις ανάγκες όχι μόνο της Ζενίτ, αλλά και ολόκληρου του ρωσικού ποδοσφαίρου, τόνισε ο Μιτροφάνοφ, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την καθυστέρηση της κατασκευής του βασικού γηπέδου της Ζενίτ, που έχουν αναλάβει οι Δημοτικές Αρχές της πόλης, με τις προθεσμίες να μετακινούνται διαρκώς. Συν τοις άλλοις, ο ίδιος επισημαίνει ότι η ομάδα δεν γνωρίζει επακριβώς τον χρόνο παράδοσης του έργου, ούτε και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται αυτό. Δηλαδή, αν θα είναι κατάλληλο για άμεση χρήση μετά την παράδοσή του.



Οι αμφιβολίες του κ. Μιτροφάνοφ είναι απολύτως λογικές. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι προθεσμίες ολοκλήρωσης της κατασκευής άλλαξαν 19 φορές! Και βέβαια, με κάθε νέα ημερομηνία των εγκαινίων του σταδίου, αυξανόταν και το τελικό κόστος του. Ενώ το 2006, σύμφωνα με την πρώην Δήμαρχο της πόλης, Βαλεντίνα Ματβιένκο, το έργο εκτιμάτο στα 250 εκ. δολάρια, αυτή τη στιγμή το ποσό έχει ξεπεράσει το δισεκατομμύριο.

«Η ημερομηνία παράδοσης του έργου είναι ο Ιούλιος του 2016 και το κόστος 1,1 δισ. δολάρια. Το τελικό ποσό μπορεί να διαφοροποιηθεί, αλλά μόνο προς τα κάτω», δήλωσε στη RBTH η Αναστασία Γκορντέγεβα, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της εταιρίας «Transstroy», που είναι ο ανάδοχος της κατασκευής του σταδίου. Να σημειωθεί ότι η κατασκευή και ανακαίνιση όλων των σταδίων για το Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία κόστισαν περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Η «Transstroy» είναι ο δεύτερος ανάδοχος που εμπλέκεται στην κατασκευή του σταδίου, και διαμαρτύρεται έντονα για την κακή ποιότητα των εργασιών του προκατόχου του, της εταιρίας «Avant», και ειδικότερα για το γεγονός ότι οι φέρουσες κατασκευές παραμορφώθηκαν εξαιτίας της δυνατής παγωνιάς και έτσι έπρεπε να ανακατασκευαστούν. Το 2010 η Gazprom-Arena επιλέχθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα στάδια του Μουντιάλ του 2018, και σε αυτό προγραμματίζεται να διεξαχθεί ο ένας από τους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι η χωρητικότητα του σταδίου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60.000 θέσεις. Μια τέτοια εξέλιξη δεν την ανέμενε ο νέος ανάδοχος, και έτσι η κατασκευή διακόπηκε για έξι μήνες.

Σοβαρά ερωτηματικά

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της FIFA για την Ανατολική Ευρώπη, Βαλέρι Τσούχρι, το στάδιο στην Αγία Πετρούπολη θα είναι το ακριβότερο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Όπως ανέφερε στη RBTH, μεταβαίνει συχνά στη Ρωσία, αλλά δεν αισθάνεται καθόλου να υπάρχει ένας ικανοποιητικός ρυθμός όσον αφορά την κατασκευή των σταδίων για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πρόσθεσε δε, ότι κρίνοντας από το κόστος που έχει ανακοινωθεί για την κατασκευή του γηπέδου, θα στοιχίσει περισσότερο από τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί για την ανακατασκευή του θρυλικού Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο (διήρκεσε από το 2003 ως το 2007, και στοίχισε σχεδόν 1,6 δισ. δολάρια).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.