Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Το καγκουρό που ίσως αλλάξει την... Ιστορία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σκίτσο που βρέθηκε σε χειρόγραφο 400 ετών διχάζει τους ειδικούς.

Ένα καγκουρό μπορεί να αλλάξει την ιστορία; Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα μικρό σκίτσο, μια μικρή ζωγραφιά που αναπαριστά το πιο διάσημο μαρσιποφόρο της Αυστραλίας ανάμεσα σε μερικά κλαδιά ενός φυτού.

Το σκίτσο αυτό ανακαλύφθηκε σε ένα πορτογαλικό χειρόγραφο ηλικίας 400 ετών (χρονολογείται γύρω στο 1580-1620), το οποίο αγόρασε η γκαλερί Les Enluminures στη Νέα Υόρκη από έναν έμπορο βιβλίων στην Πορτογαλία.

Το ολλανδικό πλοίο Duyfken, θεωρούνταν ότι ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό πλοίο που είχε φτάσει το 1606 στη χώρα.

Ωστόσο, η ανακάλυψη αυτού του χειρόγραφου, που είχε χαθεί για εκατοντάδες χρόνια, κάνει τους ιστορικούς να πιστεύουν ότι οι εικόνες των καγκουρό, είχαν κυκλοφορήσεις πολλές δεκαετίες νωρίτερα.

Το σκίτσο αυτό του 16ου αιώνα είναι μια απόδειξη ότι ο καλλιτέχνης του είτε είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία ο ίδιος, ή είχε ακούσει αναφορές για τη χώρα αυτή και τα ενδημικά ζώα της από άλλους δυτικοευρωπαίους ταξιδιώτες, όπως ανέφερε η ερευνήτρια Laura Light της γκαλερί Les Enluminures στην εφημερίδα Sydney Morning Herald.

«Η Πορτογαλία ήταν εξαιρετικά μυστικοπαθής σε ό,τι είχε να κάνει με τους εμπορικούς, θαλάσσιους δρόμους της εκείνη την εποχή, κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι η παρουσία τους στη χώρα αυτή δεν ήταν ευρύτερα γνωστή» πρόσθεσε η ίδια.

Το χειρόγραφο αυτό αναπαριστά επίσης ανδρικές φιγούρες, που θυμίζουν τους Αβορίγινες, ιθαγενείς της Αυστραλίας.

Το μικροσκοπικό αυτό χειρόγραφο τσέπης περιέχει κείμενο και μουσική για λειτουργία, ενώ επάνω του είναι χαραγμένο το όνομα Caterina de Carvalho, η οποία πιστεύεται ότι ήταν μια μοναχή από την περιοχή Caldas da Rainha στη δυτική Πορτογαλία.

Ο ολλανδός εξερευνητής Willem Janszoon θεωρούνταν ότι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε την Αυστραλία, όταν έφτασε με το πλοίο Duyfken στις εκβολές του ποταμού Pennefather στη χερσόνησο Cape York του Queensland το 1606.

Ορισμένοι ιστορικοί, όπως και ο συγγραφέας Peter Trickett, εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι οι ακτές της Αυστραλίας χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά από Πορτογάλους, σχεδόν έναν αιώνα προτού φτάσουν εκεί οι Ολλανδοί.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι το σκίτσο αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των αποστολών του πορτογάλου εξερευνητή Jorge de Menezes στη Νέα Γουινέα, που έχει παρόμοια χλωρίδα και πανίδα με το βόρειο Queensland, όπου είχε φτάσει το Duyfken το 1526.

Από την πλευρά του, ο επιμελητής χαρτών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστραλίας, Martin Woods, ανέφερε ότι η εικόνα ενός καγκουρό και μόνο δεν αποτελεί ικανή απόδειξη για να… ξαναγραφτεί η Ιστορία, καθώς θα μπορούσε να αναπαριστά ένα σωρό άλλα ζώα από τη νοτιοανατολική Ασία.

Η γκαλερί Les Enluminures θα εκθέσει το χειρόγραφο αυτό, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 16.600 δολάρια, στο πλαίσιο της έκθεσης «Sacred Song: Chanting the Bible in the Middle Ages and Renaissance».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.