Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Βρετανίας και ΕΕ για την ελεύθερη μετακίνηση εργατών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Να τεθούν περιορισμοί ζήτησε η υπουργός εσωτερικών της Αγγλίας.

Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι ζήτησε σήμερα να τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση εργατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τη βρετανική κυβέρνηση να μην στραφεί εναντίον του δικαιώματος αυτού.

«Ερχόμαστε να συμμετάσχουμε στη σύνοδο αυτή για να ζητήσουμε την τροποποίηση της εφαρμογής του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ. Πρέπει να είμαστε σε θέση να την περιορίσουμε και να αποφύγουμε τη μαζική μετανάστευση», δήλωσε η Μέι.

Η βρετανική πρόταση έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ΕΕ τον τελευταίο καιρό, καθώς την 1η Ιανουαρίου 2014 τελειώνει η μεταβατική περίοδος που είχαν ορίσει οκτώ χώρες μέλη της Ένωσης στη διάρκεια της οποίας περιορίζονταν τα δικαιώματα Βούλγαρων και Ρουμάνων πολιτών να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ μετά την ένταξή τους το 2007. Όμως οι χώρες αυτές δεν έχουν ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν παρότι πληρούν όλους τους όρους της ΕΕ.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δεσμεύθηκε σήμερα να συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στις χώρες αυτές.

Οι προσπάθειες της Βρετανίας να περιοριστεί η μετακίνηση Βούλγαρων και Ρουμάνων εργατών οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν φόβοι πως θα συρρεύσουν μετανάστες από τις δύο χώρες.

Η Μέι ζήτησε να ληφθούν μέτρα που θα «καθυστερήσουν την πλήρη πρόσβαση στην ελεύθερη μετακίνηση μέχρι να μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα σημειωθεί μαζική μετανάστευση».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της βρετανίδας υπουργού, στα μέτρα αυτά θα μπορούσε να περιληφθεί ένα κατώτατο όριο εισοδήματος ή εσόδων ανά άτομο προτού αυτό λάβει πλήρη δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης, ενώ πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να εισάγουν εθνικές ποσοστώσεις στη μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ.

Όμως η ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ απέρριψε τις προτάσεις της Βρετανίας. «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι ένα βασικό δικαίωμα στην εσωτερική αγορά», σχολίασε, ενώ κάλεσε τις χώρες μέλη να υιοθετήσουν νόμους για την καταπολέμηση των καταχρήσεων.

«Οι καταχρήσεις σκοτώνουν την ελεύθερη μετακίνηση και δεν πρέπει να τις επιτρέψουμε», σημείωσε η Ρέντινγκ. «Το κοινωνικό ντάμπινγκ είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες που ισχύουν», κατήγγειλε η ίδια.

«Πρέπει (οι αρχές) να πάνε στα εργοτάξια και να δουν αν οι εργάτες εργάζονται υπό παράνομες συνθήκες και τότε πρέπει να αντιδράσουν με αυστηρότητα. Αυτό εναπόκειται στην εθνική ευθύνη», πρόσθεσε η ευρωπαία Επίτροπος.

«Η ελεύθερη μετακίνηση είναι ένα δικαίωμα και όπως όλα τα δικαιώματα περιέχει και υποχρεώσεις. Δεν σημαίνει ότι (η ελεύθερη μετακίνηση) προσφέρει το δικαίωμα ελεύθερης εκμετάλλευσης των κοινωνικών συστημάτων των κρατών μελών (…). Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι ξεκάθαροι. Κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να αποφασίσει ποιες κοινωνικές παροχές επιθυμεί να προσφέρει και να καθορίζει τους όρους για την παροχή τους, καθώς και το σε ποιον και για πόσο διάστημα θα τις παρέχει», υπογράμμισε η Ρέντινγκ.

«Πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τους ευρωπαϊκούς κανόνες όταν ευθύνονται οι εθνικές επιλογές ή οι εθνικοί νόμοι», πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιθυμεί να σκληρύνει τους κανόνες για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων στους ευρωπαίους μετανάστες.

Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα μέλος που «έχει ανησυχίες για την κατάχρηση της ελευθερίας της μετακίνησης», σημείωσε η Μέι. Τον Απρίλιο η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία είχαν ζητήσει μαζί με τη Βρετανία να οριστούν αυστηρότεροι κανόνες στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες.

«Η ελευθερία μετακίνησης είναι ένα πολύτιμο αγαθό, ένα επίτευγμα της ΕΕ που πρέπει να προστατευθεί από τις καταχρήσεις», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Φρίντριχ, κάνοντας λόγο για ανθρώπους «που πηγαίνουν από τη μία χώρα στην άλλη για να λάβουν κοινωνικά επιδόματα».

Η Ρέντινγκ υπογράμμισε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τις απάτες που συνδέονται με την παροχή επιδομάτων και αν κριθεί απαραίτητο να αλλάξουν τους νόμους τους. «Θα ζητήσω από τους υπουργούς των κρατών να κάνουν επιτέλους τα μαθήματά τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν τα κράτη μέλη επιθυμούν να περιορίσουν την παροχή κοινωνικών επιδομάτων πρέπει να κάνουν δύο πράγματα: να τροποποιήσουν το εθνικό τους σύστημα παροχής κοινωνικών επιδομάτων ώστε να γίνει λιγότερο γενναιόδωρο και να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς κανόνες που καταπολεμούν κατά της απάτης, των καταχρήσεων και των λαθών», πρόσθεσε η Ρέντινγκ.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν επίσης τρόπους ώστε να μην επαναληφθούν ναυτικά δυστυχήματα με μετανάστες στη Μεσόγειο, όπως αυτό που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα και κόστισε τη ζωή σε 366 μετανάστες.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις προτάσεις που έκανε χθες Τετάρτη η Επιτροπή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περίπολοι στη Μεσόγειο, αυξημένοι πόροι για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και μια δέσμευση να δεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.