Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Έργο βιοκλιματικής αναβάθμισης στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το έργο εντάχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη.

Χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, για το έργο «Βιοκλιματική Αναβάθμιση Δημοσίου Ανοιχτού Χώρου (οδός Φλώρου – Πάρκο Κατσαντώνη)» λαμβάνει ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου.

Το έργο εντάχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Σε δήλωσή του ο κ. Καλαφάτης σημειώνει πως «η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών είναι βασική προτεραιότητα των δράσεων του ΥΠΕΚΑ, τόσο μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούμε όσο και μέσω των νομοθετικών μας πρωτοβουλιών».

Ο υπουργός τόνισε ότι η βιοκλιματική αναβάθμιση περιοχών των πόλεών μας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση του μικροκλίματος μέσω μείωσης της μέγιστης θερινής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της βελτίωσης της θερμικής άνεσης στην περιοχή. «Αυτό κάνουμε τώρα στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου Κατσαντώνη, το ίδιο πράξαμε λίγους μήνες πριν με τα αντίστοιχα έργα της πλατείας Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη και στα Νεόκτιστα Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αναβαθμίζοντας το δημόσιο χώρο προσφέρουμε στους πολίτες καλύτερους όρους ζωής στην πόλη. Με λίγα λόγια επενδύουμε στο περιβάλλον, μέσα στις αστικές περιοχές, εκεί δηλαδή που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Τι αφορά το έργο

Το έργο αφορά στη βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής που βρίσκεται στο ενδιάμεσο όριο των δημοτικών ενοτήτων Ελευθερίου-Κορδελιού και Ευόσμου και σε μικρή απόσταση από την εσωτερική περιφερειακή οδό που διασχίζει το νέο δήμο. Η περιοχή αναβάθμισης συνολικής επιφάνειας περίπου 22.900 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει την επαναδιαμόρφωσης του Πάρκου Κατσαντώνη, τις περιμετρικές οδούς του (Κατσαντώνη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Βενιζέλου, Άρτας, Σολωμού) και την οδό Φ.Φλώρου, που καταλήγει στο Πάρκο.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο Πάρκο (περίπου 13,5 στρέμματα) αφορούν πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, επιστρώσεις με ψυχρούς κυβόλιθους, φύτευση στο πάρκο και στα πεζοδρόμια των περιμετρικών οδών, εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού, επιστρώσεις δαπέδων με κυβόλιθους από γρανίτη, εγκατάσταση σιντριβανιού αλλά και αυτοματοποιημένου συστήματος υπόγειων κάδων ανακύκλωσης.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται στην οδό Φλώρου (περίπου 9,5 στρέμματα) αφορούν εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού, κατασκευή πέργκολας σχολείου, φυτεύσεις δένδρων ή θάμνων και αναρριχώμενων φυτών, επιστρώσεις δαπέδων με κυβόλιθους από γρανίτη και ανακατασκευή βάσης οδοστρώματος.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα ληφθεί μέριμνα για ΑμΕΑ (ράμπες, πλάκες οδηγού τυφλών). Σύμφωνα με τα σχέδια θα φυτευθούν συνολικά περισσότερα από 440 δένδρα, πάνω από 6500 θάμνοι και περισσότερα από 1200 αναρριχώμενα και ποώδη φυτά.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή θα εγκατασταθεί και ένας πλήρως εξοπλισμένος σταθμός μέτρησης κλιματολογικών παραμέτρων, ώστε να αποτυπωθεί σε βάθος χρόνου το όφελος στο μικροκλίμα από τη συγκεκριμένη αστική παρέμβαση. Οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα από το δήμο και υπολογίζεται ότι το έργο μπορεί να κατασκευαστεί εντός του 2014 και να παραδοθεί το 2015.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται αύξηση των χώρων πρασίνου στην περιοχή κατά 5,5 στρέμματα περίπου αλλά και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για δροσισμό στα γειτονικά κτίρια, ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 62 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του έργου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.