Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για τα πανεπιστήμια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο που της παρέχει η νομοθεσία, προκειμένου να ανοίξουν από τη Δευτέρα τα πανεπιστήμια, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η αυριανή συνεδρίαση της ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων ενδέχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων για τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσουν το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο υπουργός Παιδείας έστειλε χθες σαφές μήνυμα, υπό τη μορφή τελεσιγράφου, στην πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων ότι ο χρόνος τελείωσε και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να λειτουργήσουν. 

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου διαβεβαίωσε ότι τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν, ενώ στράφηκε κατά των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων. 

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι υπάρχουν τρόποι να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, αλλά όχι καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων» ανέφερε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων έχει κηρυχθεί παράνομη από το Πρωτοδικείο Αθηνών ενώ και το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή τους.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί» ήταν το σαφές μήνυμά του για τον τρόπο που θα ενεργήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, εφόσον οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφασίσουν τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. «Οι καθηγητές και οι φοιτητές θα πάνε τη Δευτέρα στα μαθήματά τους κι αν παρεμποδιστεί η είσοδος από τον οποιονδήποτε το έργο το έχει η Αστυνομία διότι αυτή τη στιγμή βάσει του νόμου αν συμβαίνουν παραβατικές πράξεις ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να συμβεί τίποτε άλλο από αυτό που συμβαίνει σε όλη την επικράτεια, δηλαδή τήρηση του νόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μελετάται ακόμα και η παρέμβαση της δικαιοσύνης και της αστυνομίας προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση καθηγητών και φοιτητών στα αμφιθέατρα. 

Ο νόμος πλαίσιο του 2011 δίνει τη δυνατότητα για επέμβαση της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους χωρίς την προηγούμενη έγκριση του πρυτανικού συμβουλίου, όπως συνέβαινε με τους νόμους πλαίσιο του 1982 και 2007.

«Τα μέλη της Συγκλήτου έχουν πάρει απόφαση για την έναρξη των μαθημάτων από τις 19 Νοεμβρίου. Δεν έχουμε εμείς λόγο να μην ξεκινήσουμε τα μαθήματα, ωστόσο δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις αποφάσεις των διοικητικών υπαλλήλων» δήλωσε στο Real.gr ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Σφηκόπουλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις.
Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς εκεί εκτός της απεργίας που έχουν κηρύξει οι διοικητικοί υπάλληλοι, όλες οι σχολές του ιδρύματος τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών...

Αύριο η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει την στάση της, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής με την οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι ζητούσαν να κηρυχθεί παράνομη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα.
Τη σκυτάλη θα πάρουν τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, οι οποίοι απεργούν τις τελευταίες δέκα εβδομάδες. Οι διοικητικοί υπάλληλοι θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν την απεργία τους ή εάν θα προχωρήσουν σε άλλης μορφής κινητοποιήσεις με δεδομένο ότι οι πρυτανικές αρχές των δύο ιδρυμάτων προτίθενται να ξεκινήσουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις την ερχόμενη βδομάδα προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο. Σχετικά προγράμματα έχουν καταρτιστεί τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΕΜΠ.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.