Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη φορολόγηση στα ακίνητα αναμένουν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να υπολογίσουν εάν και πόσο θα επιβαρυνθούν από τον συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή το νέο ΦΑΠ, που θα εφαρμόζεται σε ατομική περιουσία από 300.000 ευρώ και πάνω.
Παραδείγματα για τον νέο φόρο ακινήτων
Οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου για τη φορολόγηση των ακινήτων θα συζητηθούν με την τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο και αναμένεται να φτάσουν στα κόμματα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με τις αλλαγές, το νέο σύστημα συνδυάζει φόρο ανά τετραγωνικό ή ανά στρέμμα, ανάλογο δηλαδή του Έκτακτου Τέλους, με μια παραλλαγή του ΦΑΠ που θα κλιμακώνεται προοδευτικά και θα επιβάλλεται συμπληρωματικά σε όσους έχουν ακίνητη ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 300.000 ευρώ.
•Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 150 τ.μ. στην Ηρώδου Αττικού με το αρχικό σχέδιο θα πλήρωνε φόρο 2.550 ευρώ. Με την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου θα πληρώσει 8.000 ευρώ (φόρος ανά τετραγωνικό συν συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ).
Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800.000 ευρώ.
Παράλληλα δεν επιβάλλεται φόρος για τα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες, μαντριά κλ.π.
•Για παράδειγμα μία αγροτική αποθήκη 300 τ.μ. στη Λακωνία με το αρχικό σχέδιο θα πλήρωνε φόρο 69 ευρώ, ενώ τώρα ο φόρος που αναλογεί στον ιδιοκτήτη είναι μηδενικός.
Επιπλέον, μειώνεται έως και 70% ο φόρος για τα χωράφια, βοσκότοπους, δασικές εκτάσεις.
•Για παράδειγμα ένα χωράφι στην Αργολίδα 1 στρέμματος θα πλήρωνε 6,48 ευρώ με το αρχικό σχέδιο, ενώ τώρα 2,2 ευρώ.
Μειώνεται μεσοσταθμικά 83% ο φόρος για τα οικόπεδα.
•Για παράδειγμα ιδιοκτήτης οικοπέδου 500 τ.μ. στο Χαλάνδρι πλήρωνε με το αρχικό σχέδιο 615 ευρώ και μετά τις τελευταίες αλλαγές θα κληθεί να καταβάλλει 105 ευρώ.
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές παραμένει ο φόρος στα κτίσματα που θα είναι μειωμένος από 4,4% έως 21,6% σε σχέση με το φετινό χαράτσι.
•Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αγ. Παρασκευή παλαιότητας 17 ετών πλήρωνε φέτος χαράτσι 505 ευρώ. Πλέον ο ενιαίος φόρος ακινήτων ανέρχεται σε 408 ευρώ όσο και με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα ο κύριος φόρος για τα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ. όντας μειωμένος κατά 16% μεσοσταθμικά από το Έκτακτο Τέλος, ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα.
Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα, όντας μειωμένος κατά 83% μεσοσταθμικά από το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου.
Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα όλα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα.
Οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων αλλαγών είναι οι κάτοχοι οικοπέδων με κτίσμα που θα φορολογηθούν διπλά, καθώς και τα διαμερίσματα σε περιοχές με Τιμή Ζώνης άνω των 3.000 ευρώ/τ.μ.
Αν το διαμέρισμα είναι 120 τ.μ.η κόκκινη γραμμή ξεκινά από τιμή ζώνης περίπου 2.600 ευρώ.
Το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, δανειολήπτες αλλά και τράπεζες αποτυπώνεται στο ότι τα ακίνητα έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους την τελευταία τριετία, μετά τη νέα βουτιά που πραγματοποίησαν οι τιμές στο τρίτο τρίμηνο του 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων την περίοδο αυτήν υποχώρησαν κατά 11,6%, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής από την αρχή της χρονιάς στο 10,9%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2012 οι τιμές υποχώρησαν κατά 11,7% και το 2011 κατά 5,5%. Συνεπώς η μείωση της αξίας σωρευτικά μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 είναι 28,1%.
Εξάλλου, οι δημόσιες επενδύσεις θα πληρώσουν όπως φαίνεται το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να «ψαλιδίσει» τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που λείπουν, από τα προγραμματισμένα 7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για το 2014.
Πηγή: http://www.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.