Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Γιατροί κινδυνεύουν με φυλάκιση στη Βρετανία για πράξεις εσκεμμένης αμέλειας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκτεταμένη μεταρρύθμιση από την Υπηρεσία Υγείας στο Νησί.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που κρίνονται ένοχοι για πράξεις εσκεμμένης αμέλειας στη βρετανική υπηρεσία δημόσιας υγείας κινδυνεύουν στο μέλλον με ποινές φυλάκισης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η οποία απάντησε με αυτό τον τρόπο σε πολλά ηχηρά σκάνδαλα.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), οι κύριοι άξονες της οποίας αναμένεται να αποκαλυφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Υποτίθεται ότι θα απαντά σε πολλά σκάνδαλα που συγκλόνισαν τα τελευταία χρόνια το θεσμό.

Το πιο χαρακτηριστικό ήταν αυτό του δημόσιου νοσοκομείου του Στάφορντ, στην κεντρική Αγγλία, όπου υπολογίζεται σε 1.200 ο μέγιστος αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν εξαιτίας κακομεταχείρισης από το 2005 ως το 2009.

Σύμφωνα με την έκθεση μιας δημόσιας ερευνητικής επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα το Φεβρουάριο, οι ασθενείς, συχνά ηλικιωμένοι, υποχρεώνονταν να μένουν επί ώρες μέσα στα περιττώματά τους ή τους άφηναν χωρίς
τροφή και νερό.

Ορισμένοι υποχρεώνονταν μάλιστα να πίνουν το νερό από τα βάζα για να σβήνουν τη δίψα τους.Ωστόσο ουδεμία δίωξη ασκήθηκε μετά τις αποκαλύψεις αυτές.

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο υπόσχεται να θεραπεύσει την κατάσταση και προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών σε περίπτωση σοβαρής αμέλειας.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ πια η αμέλεια, η σκληρότητα ή η έλλειψη φροντίδας να περνούν απαρατήρητες και να μένουν ατιμώρητες», προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Ένωση Βρετανών Γιατρών εκφράζει πάντως ανησυχίες μήπως η απειλή της φυλάκισης δημιουργήσει ένα «κλίμα φόβου» στους κόλπους των νοσοκομείων της NHS, η οποία είναι η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία υγείας στον κόσμο, με 1,7 εκ. απασχολούμενους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.