Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Αφήστε «κάτι» στις κρεμάστρες αλληλεγγύης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» τιτλοφορείται το project μιας ιδέας κοινωνικής τέχνης της Ελένης Πολυχρονάτου, ένα έργο δημόσιου χαρακτήρα με κοινωνική απήχηση για το οποίο η δημιουργός σημειώνει: «Το έργο αυτό έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων, υλοποιημένο με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα».

Στο project «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» παρουσιάζεται ένα μοντέλο/αντικείμενο κοινής χρήσης κατασκευασμένο από ξύλο, μέταλλο ή ανακυκλώσιμα υλικά, φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι των πόλεων να μπορούν να το χρησιμοποιούν. Τα μέρη του αντικειμένου μπορούν να συναρμολογηθούν -με ποικίλους τρόπους και από τον καθένα από εμάς- πάνω στη βασική μορφή. Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ζωντανό γλυπτό» το οποίο οφείλει να προσφέρει μια λειτουργία στην κοινότητα, μεταμορφώνοντας το δημόσιο χώρο από μια εικόνα βαρβαρότητας σε μια εικόνα τρυφερότητας.

Οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή « το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» δεν χρησιμοποιεί τον Δημόσιο Χώρο απλώς ως «εκθεσιακό» χώρο. Είναι μια μορφή τέχνης που διαμορφώνεται μέσα από τη συμμετοχή των διάφορων χρηστών και, κατά συνέπεια, δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο έργο /βασικό μοντέλο, αλλάζοντας πολλές φορές την όψη και την λειτουργία του.





«Η τέχνη εμπνέει και εμπνέεται από την πραγματικότητα. Οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο. Η ανάγκη για αλληλεγγύη υπαγορεύεται από την πραγματικότητα και η τέχνη δημιουργεί το μέσο για την έκφραση της. Αλληλεγγύη και αισθητική συναντιούνται. Ίσως αυτή να είναι και η απάντηση στην κρίση αξιών.», αναφέρει ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης. «Ευχαριστώ την Ελένη Πολυχρονάτου και όλους τους καλλιτέχνες και ελπίζω η ιδέα της αλληλεγγύης μέσα από την κοινωνική τέχνη, αλλά και η τέχνη ως μέσο προσφοράς στον συνάνθρωπο να εμπνεύσει τους συμπολίτες μου».

Τα έργα είναι δημιουργίες των καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Ζωής Αρβανίτη, Πολυάννας Βλατή, Τζίμη Ευθυμίου, Λοΐζου Λοΐζου, Μαρίας Μυθιμάκη, Ellena Pili, Αφροδίτης Σαρταμπάκου, Στέφανου Σουβατζόγλου, Δημήτρη Τσιανζής και Γιάννη. Χωριατέλλη.



Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.