Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Πρώιμη η ήβη στα παχύσαρκα κορίτσια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντιμέτωπα και με κατάθλιψη και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Την παχυσαρκία βλέπει ως τον πιο καθοριστικό παράγοντα της πρώιμης ήβης στα κορίτσια της λευκής φυλής μια νέα μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

«Η έρευνα προτείνει οι παιδίατροι να επαναπροσδιορίσουν τις ηλικίες της πρώιμης και καθυστερημένης ήβης στα κορίτσια», εκτιμά ο δρ Φρανκ Μπίρο, του τμήματος Ιατρικής της εφηβικής ηλικίας στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι στο Οχάιο και βασικός συντάκτης της μελέτης.

«Μια αναπτυσσόμενη νωρίτερα ωριμότητα στα κορίτσια έχει σημαντικές κλινικές επιπλοκές τόσο σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο όσο και σε βιολογικό», εξηγεί.

Κορίτσια που εκδηλώνουν πρώιμη ήβη κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με πολλά προβλήματα όπως έλλειψη αυτοπεποίθησης, κατάθλιψη, κακές επιδόσεις στο σχολείο και αντικοινωνική συμπεριφορά, επισημαίνει ο παιδίατρος. Μια πρώιμη ήβη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και πολλών καρκίνων, εκ των οποίων του μαστού και των ωοθηκών.

Οι συντάκτες της μελέτης εξέτασαν 1.239 κορίτσια σε κλινικές της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, στο Σινσινάτι και στη Νέα Υόρκη για να ορίσουν την αρχή της ήβης. Οι ερευνητές μέτρησαν την ανάπτυξη του στήθους των κοριτσιών και την επίδραση του φαινομένου αυτού στον δείκτη μάζας σώματος και αυτό, σύμφωνα με τη φυλή και την εθνική καταγωγή.

Οι μικρές που μετείχαν στην μελέτη, ηλικίας 6 έως 8 ετών στην αρχή της έρευνας, παρακολουθούνταν τακτικά από το 2004 έως το 2011.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα κριτήρια που καθορίζουν την ανάπτυξη της ήβης, μεταξύ τους τα πέντε γνωστά στάδια της ανάπτυξης του στήθους. Διαπίστωσαν ότι οι αντίστοιχες ηλικίες εμφάνισης της ήβης η οποία εκδηλώνεται με την ανάπτυξη του στήθους ποίκιλλαν ανάλογα με τη φυλή, τον δείκτη μάζας σώματος και τον γεωγραφικό τόπο.

Η ανάπτυξη του στήθους αρχίζει στις λευκές στην ηλικία των 9,7 ετών κατά μέσο όρο, νωρίτερα σε σχέση με αυτό που παρατηρείτο πριν. Τα μικρά κορίτσια της μαύρης φυλής συνεχίζουν να αναπτύσσουν πρωιμότερα την ήβη σε σχέση με τις λευκές, με έναρξη της ανάπτυξης του στήθους τους στην ηλικία των 8,8 ετών. Στις Ισπανόφωνες, η ηλικία αυτή είναι 9,3 ετών και στις ασιατικής καταγωγής μικρούλες είναι 9,7 ετών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας πιο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (υπέρβαρο και παχυσαρκία) είναι ισχυρότερη ένδειξη μιας πρώιμης ήβης από τη φυλή.

Αν και οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους για να επιβεβαιώσουν τους περιβαλλοντικούς και φυσιολογικούς παράγοντες πίσω από το φαινόμενο αυτό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια πρώιμη εμφάνιση της ήβης στις λευκές έφηβες προκαλείται μάλλον από τα αρκετά παραπανίσια κιλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.