Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Στο μικροσκόπιο των F.T. κυκλώματα εμπορίας βρεφών σε Βαλκάνια-Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι παράνομες υιοθεσίες και το νομοθετικό κενό που εκμεταλλεύονται οι διακινητές.

Η περίπτωση της μικρής Μαρίας μονοπωλεί για μία ακόμη ημέρα το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Οι Financial Times σε νέο άρθρο για την περίπτωση της τετράχρονης και την οικογένεια των Ρομά, αναφέρονται εκτενώς στα κυκλώματα εμπορίας βρεφών που δρουν στα Βαλκάνια.

Η περίπτωση της μικρής Μαρίας έφερε στο φως τα κενά της τοπικής διοίκησης για τις εγγραφές των γεννήσεων, που έχουν αξιοποιηθεί από τους διακινητές αλλά και τα απελπισμένα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να δώσουν για υιοθεσία τα μωρά τους, επισημαίνουν οι FT.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως επειδή οι γυναίκες από την κοινότητα των Ρομά γεννούν σπάνια σε μαιευτήρια, οι δηλώσεις τους συνήθως γίνονται δεκτές από τις τοπικές αρχές χωρίς καμία αμφισβήτηση». «Αυτό το νομοθετικό κενό εκμεταλλεύονται οι διακινητές βρεφών για να κανονίσουν παράνομες υιοθεσίες φέρνοντας γυναίκες από την Βουλγαρία για να γεννήσουν σε ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα», αναφέρει στους Financial Times γυναικολόγος από την Αθήνα.

Οι FT σημειώνουν πως οι γεννήσεις σύμφωνα με νόμο του 1976 μπορούν να εγγράφονται με απλή υπεύθυνη δήλωση της μητέρας και δύο μαρτύρων, χωρίς να αναφερθεί το όνομα του πατέρα ή να προσκομισθούν έγγραφα.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να μην υπάρχουν πολλά μωρά προς υιοθεσία. Δεν είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια άκρη στον ιατρικό κόσμο για να κάνεις μία συμφωνία. Η Βουλγαρία είναι σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν πολλοί Βούλγαροι γιατροί που εργάζονται στην Ελλάδα και μέχρι την είσοδο της στην ΕΕ το 2007, η πώληση βρεφών δεν ήταν έγκλημα. Ένα κύκλωμα διακίνησης βρεφών, πουλά ένα αγοράκι μεταξύ 20.000-25.000 ευρώ και ένα κορίτσι 12.000-15.000 ευρώ, ενώ η γυναίκα που γεννά παίρνει 2.000 ευρώ», υποστηρίζει η γυναικολόγος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.