Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Με τη νόσο των Λεγεωνάριων συνδέεται το κομπόστ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από τα μισά προϊόντα κομπόστ -φυσικό λίπασμα από αποσυντεθειμένη οργανική ύλη- που διατίθενται εμπορικά στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρουν το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο των Λεγεωνάριων, η οποία χαρακτηρίζεται από πνευμονία.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Στραθκλάιντ στη Γλασκώβη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Microbiology and Infection».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες εντόπισαν το επικίνδυνο βακτήριο Λεγιονέλλα σε 15 από τα 24 σκευάσματα κομπόστ που πωλούνται συνολικά, ωστόσο επισημαίνουν ότι παρά την συχνή παρουσία του βακτηρίου στο προϊόν, η μόλυνση των ανθρώπων είναι εξαιρετικά σπάνια.

Για να αποφύγουν όμως τους κινδύνους, οι επιστήμονες συνιστούν στους αγρότες και τους κηπουρούς να ανοίγουν τις σακούλες με το κομπόστ σε χώρους που αερίζονται καλά και να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά τη χρήση του προϊόντος.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι υγιείς άνθρωποι απειλούνται ελάχιστα από το βακτηρίδιο λεγιονέλλα καθώς ο οργανισμός τους μπορεί να το καταπολεμήσει.

Αντίθετα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ηλικιωμένους, πρώην καπνιστές, άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις ή έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει το βακτήριο σε κομπόστ από την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ελβετία. Έκτοτε ορισμένες χώρες έχουν καταστήσει υποχρεωτική την προειδοποιητική σήμανση στα προϊόντα κομπόστ για τον κίνδυνο της νόσου των λεγεωνάριων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.