Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τα μυστικά της καλής συγκατοίκησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αποφασίσει κανείς να συγκατοικήσει να μοιραστεί το χώρο του με ένα ή περισσότερα άτομα.

Στην περίπτωση, βέβαια, των φοιτητών και εν μέσω κρίσης, οι λόγοι είναι, κυρίως, οικονομικοί.

Είτε, λοιπόν, είσαι από αυτούς που αποφάσισαν να συγκατοικήσουν από επιλογή είτε είσαι από αυτούς που «αναγκάστηκαν», εμείς πρέπει να σε προειδοποιήσουμε για το εξής: Η συγκατοίκηση δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Για να σου δώσουμε να καταλάβεις, ακόμα και αν ο συγκάτοικός σου να είναι φίλος σου, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις: Τα λεφτά και το… καθάρισμα.

Γι’ αυτό, για να πετύχει μία συγκατοίκηση, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και τυπικότητα στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο καθένας.

Το metrogreece.gr σου δείχνει τα πέντε βασικά σημεία της καλής συγκατοίκησης:

- Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους



Ή συγκατοίκους, σε αυτή την περίπτωση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να κανονίσετε τα οικονομικά σας.

Πιο απλά, τι θα πληρώνει ο καθένας. Από το νοίκι, τα κοινόχρηστα, μέχρι τα ψώνια της εβδομάδας.

- Καθαριότητα



Τελείωσε πλέον η περίοδος που είχατε κάποιον άλλο να σας καθαρίζει το σπίτι. Ήρθε η ώρα να πάρετε τη… σκούπα στα χέρια σας.

Μπορεί οι απόψεις πάνω στον τρόπο και τη συχνότητα του καθαρισμού να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όταν πρέπει να συμβιώσετε, όμως, με κάποιον άλλο θα πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση.

Εμείς προτείνουμε την «Ημέρα Καθαριότητας». Να κανονίσετε μία μέρα τη βδομάδα που θα μπορείτε και οι δύο (ή τρεις ή τέσσερις ή όσοι μένουν σε αυτό το σπίτι) και να ασχολείστε με το καθάρισμα- συμμάζεμα του σπιτιού.

Το καθάρισμα δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση.

- Κεφάλαιο: Νεροχύτης



Κάποιος θα μπορούσε να εντάξει το νεροχύτη απλά στον τομέα της καθαριότητας.

Κανείς δεν αγαπάει το καθάρισμα των πιάτων, τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει (όπως στα περισσότερα φοιτητικά σπίτια) πλυντήριο πιάτων;

Η καλύτερη λύση, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι, είναι να πλένει ο καθένας τα δικά του. Αλλιώς, μπορείτε να συμφωνήσετε να πλένει μία μέρα ο ένας και μία ο άλλος.

- Τι θα φάμε σήμερα;



Αν κάποιος από τους συγκατοίκους δεν είναι εκπαιδευόμενος ή ανερχόμενος σεφ, σίγουρα το φαΐ θα είναι ένα βασικό καθημερινό θέμα συζήτησης.

Πιθανές λύσεις:

Αγοράζει και μαγειρεύει ο καθένας τα δικά του.

Μαγειρεύει μία μέρα ο ένας μία ο άλλος. Κανονίζετε, δηλαδή, περίπου τι θέλετε να φάτε, κάνετε κοινά ψώνια και κανονίζετε και τις… βάρδιες μπροστά από την κουζίνα.

Βάζετε αυτόν που του αρέσει να μαγειρεύει (ή που μαγειρεύει καλύτερα) να αναλάβει τον τομέα κουζίνα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, αναλαμβάνετε εσείς το κομμάτι που του αναλογεί σε άλλες υποχρεώσεις, όπως π.χ. στο καθάρισμα.

- Προσωπικός χώρος



Όσο μικρό και να είναι το σπίτι που μένετε, πρέπει να θυμάστε ότι το κάθε άτομο χρειάζεται τον προσωπικό του χώρο, ακόμα και αν αυτός είναι απλά το κρεβάτι του.

Αν θέλεις να αλλάξεις ή να δανειστείς κάτι, οφείλεις να ρωτήσεις. Το ίδιο ισχύει και αν θέλεις να καλέσεις άτομα.

Να θυμάσαι ένα πράγμα: Φυσικό είναι να μην ταιριάζουν όλοι με όλους, γι' αυτό το κλειδί για τη σωστή συγκατοίκηση είναι ο σεβασμός.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.