Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Σβήνουν και ξαναγράφουν τους συντελεστές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε μείωση των συντελεστών φορολόγησης των χαμηλής αξίας οικοπέδων και αύξηση των ακριβών, που βρίσκονται εντός πόλεως ή οικισμού, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, εν όψει εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014. Συγκεκριμένα:

• Στα χαμηλής αξίας οικόπεδα από 0,01 έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο πρώτος συντελεστής μειώνεται στα 2 λεπτά από 40 λεπτά.

• Στα ακριβά οικόπεδα αξίας άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής αυξάνεται στα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 4.

Ο φόρος στα οικόπεδα θα υπολογίζεται με 25 συντελεστές (ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του), από 20 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Οσον αφορά στα αγροτεμάχια, θα υπάρχουν μικρές αλλαγές που σχετίζονται με τον συντελεστή πρόσοψης που θα διαμορφωθεί ως εξής: • 1,2 ευρώ για εθνική οδό. • 1,1 ευρώ για επαρχιακή οδό. • 1 ευρώ για αγροτική οδό. Για τις κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.) οι συντελεστές ανέρχονται σε 20 και ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.

Πάντως, κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν συμφωνήσει στο ποσοστό εισπραξιμότητας του ενιαίου φόρου ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη κλείσει το ποσό των φόρων που θα πρέπει να βεβαιωθεί το 2014. Σε βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014 προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως στους συντελεστές φορολόγησης των οικοπέδων που βρίσκονται εντός πόλεως ή οικισμού. Σύμφωνα με το νεότερο σχέδιο, στα χαμηλής αξίας οικόπεδα μειώνεται ο πρώτος συντελεστής στα 2 λεπτά από 40 λεπτά που ήταν στο αρχικό σχέδιο και αφορά αξία οικοπέδων από 0,01 έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τα ακριβά οικόπεδα αξίας άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φθάνει στα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος στα οικόπεδα θα υπολογίζεται με 25 συντελεστές (ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του), από 20 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Σημειώνεται, πάντως, ότι κυβέρνηση και τρόικα δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει ως προς το νεότερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει κλείσει και το θέμα της εισπραξιμότητας. Δηλαδή, το ποσό των φόρων που θα βεβαιωθεί το 2014. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η τρόικα ζητούσε να επιβληθούν φόροι ύψους 4,2 δισ. ευρώ προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι το ποσοστό εισπραξιμότητας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, δεν ξεπερνούσε το 67%. Στις συσκέψεις των επόμενων ημερών αναμένεται να κλείσει και το θέμα αυτό. Το βελτιωμένο σχέδιο περιλαμβάνει μικρές αλλαγές και στα αγροτεμάχια. Ωστόσο, παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα ο συντελεστής φορολόγησης των κτισμάτων που βρίσκονται εντός των αγροτεμαχίων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, τα οικόπεδα θα φορολογούνται το 2014 ως εξής:

• Μειώνονται οι συντελεστές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο στα πρώτα 8 κλιμάκια (θα υπάρχουν 25 κλιμάκια αντί 20 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο).

• Ο πρώτος συντελεστής διαμορφώνεται στα 0,02 ευρώ αντί 0,4 ευρώ (για μοναδιαία αξία 0,012 ευρώ/τ.μ.).

• Για μοναδιαία αξία γηπέδου από 2-4 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,07.

• Για μοναδιαία αξία γηπέδου από 4-6 ευρώ το τ.μ. ορίζεται συντελεστής 0,15.

• Για μοναδιαία αξία γηπέδου 6-10 ευρώ το τ.μ. ορίζεται συντελεστής 0,25.

• Για μοναδιαία αξία γηπέδου από 76-100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής από 0,7 αυξάνεται σε 0,75.

• Για μοναδιαία αξία 101-150 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,85 από 0,8.

• Για μοναδιαία αξία 151-200 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής αυξάνεται στο 1,00 από 0,9.

• Για αξία άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής αυξάνεται από 4 σε 20.

Ο φόρος που επιβάλλεται επί των οικοπέδων υπολογίζεται βάσει της επιφανείας του και των χαρακτηριστικών του. Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου, η επιφάνεια που φορολογείται υπολογίζεται ως εξής:

α) Στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια είναι αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης.

β) Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου.

Οσον αφορά στα αγροτεμάχια, θα υπάρχουν μικρές αλλαγές που σχετίζονται με τον συντελεστή πρόσοψης που θα διαμορφωθεί ως εξής: • 1,2 για εθνική οδό. • 1,1 για επαρχιακή οδό. • 1 για αγροτική οδό. Για τις κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.) ο φόρος προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή (ΒΦ), του συντελεστή παλαιότητας (ΣΠΚ), του συντελεστή ορόφου (ΣΟ), του συντελεστή απομείωσης (ΣΑΕ) στις περιπτώσεις όπου αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ) –όταν υπάρχουν– και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΒΧ), όπου αυτός ισχύει, ως εξής:

Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (μ2) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟ x ΣΑΕ (στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει) x ΣΒΧ (στις περιπτώσεις βοηθητικών χώρων) x ΣΒΧ (όπου αυτός ισχύει).

Οι συντελεστές ανέρχονται σε 20 και ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.