Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα μέτρα στον ορίζοντα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολιτικό χρόνο δύο εβδομάδων έχει η κυβέρνηση για να συμφωνήσει στα ουσιώδη με την τρόικα, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα της εκταμίευση της υπό-δόσης του ενός δισ. από το Εurogroup της 14ης Οκτωβρίου. To Εurogroup θα πρέπει να έχει στα χέρια του εισήγηση από το euro working group που θα συνεδριάσει την προηγούμενη Πέμπτη, τα ανοικτά σημεία στη διαπραγμάτευση είναι ακόμα πολλά.

Για την τρόικα δεν νοείται προϋπολογισμός του 2014 όπου ο φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πέραν του λογαριασμού της ΔΕΗ. Κύκλοι κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος ενημέρωσαν το Real.gr ότι η τρόικα δεν σκοπεύει να υποχωρήσει σε αυτό το θέμα και ζήτησε εναλλακτικά από το υπουργείο οικονομικών να προσδιορίσει πρόσθετα μέτρα για το 2014, ύψους αντίστοιχου των μισών εσόδων από το τέλος μέσω της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση σύμφωνα με την ίδια πηγή, φέρεται να απάντησε πως θα ψάξει να βρει τα εν λόγω ποσά από τη μείωση των αμυντικών δαπανών, κάτι που αμφισβήτησε η πλευρά της Κομισιόν.

Το ζήτημα συνεπώς έχει κολλήσει και όπως μεταφέρθηκε «χωρίς το τέλος δεν υπάρχει προϋπολογισμός για το 2014, χωρίς προϋπολογισμό του 2014 δεν μπορεί να συζητηθεί τίποτα». Αυτό σημαίνει ότι ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων για το 2015 και το 2016 ελέω δημοσιονομικού κενού. Η τρόικα εμμένει στην αυστηρή επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, 3% και 4,5% για την επόμενη τριετία και εκτιμά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καθεστώς “no policy change”.

Επιπλέον πηγή κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος εξέφρασε τη δυσφορία των Βρυξελλών για το γεγονός ότι η Αθήνα «τα πάει καλά στα δημοσιονομικά γιατί υπό-εκτελεί τον προϋπολογισμό». Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών αντέτεινε ότι «εμείς θέλουμε ο προϋπολογισμός να εκτελείται για να έχουμε ρεαλιστική εικόνα και να μη επηρεαστούν τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μεγέθη».

Εμφανίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον των δημόσιων οικονομικών διότι όπως είπε «το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει εξαφανιστεί και ο αποπληθωρισμός του ΑΕΠ επηρεάζει τους δείκτες του χρέους». Η υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς η αξία του ΑΕΠ σε απόλυτες τιμές έχει πέσει και η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της όταν ανοίξει η συζήτηση για το DSA (dept sustainability analysis).

Σε σχέση πάλι με το ΤΑΙΠΕΔ και τον επόμενό πρόεδρό του, η πηγή που ενημέρωσε το Real.gr επέμεινε ότι «όχι απλώς δεν έχει επέλθει συμφωνία, αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε καν» τις προηγούμενες ημέρες. Επιπλέον στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει γενικότερο πρόβλημα λειτουργίας που «αντανακλά στις πωλήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις» θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η δεν μεταφορά της έδρας του ταμείου που θα διαχειρίζεται το real estate «ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν «δεν δόθηκε η εντολή στον ESM να εκπονήσει τη μελέτη για πλάκα».

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της μείωσης του Δημοσίου, η τρόικα έχει μεταφέρει στην Αθήνα την απαρέγκλιτη βούληση των εταίρων να μην αφεθεί η κυβέρνηση ούτε να καθυστερήσει, ούτε να υπαναχωρήσει από τη μνημονιακή δέσμευση, κάτι που θα γίνει σαφές αν χρειαστεί στο επόμενο Εurogroup.

Η πηγή που ενημέρωσε το Real.gr ανέφερε ότι «δεν σκεφτόμαστε καμία παράταση» και εξήγησε ότι απόκλιση από τους χρονικούς στόχους για το δεύτερο κύμα σημαίνει αυτομάτως και απόκλιση στους χρόνους καταβολής των επόμενων δόσεων.

Υπενθύμισε ακόμα ότι πρέπει να μετρηθεί και ο στόχος των 4.000 απολύσεων ως τον Δεκέμβρη, που «κακώς περιέχει ακόμα πολλά ελαστικά στοιχεία». Συμφωνία ακόμα δεν υπάρχει ούτε για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.