Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτότυπη άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε καταυλισμό θα διανυκτερεύσουν οι συμμετέχοντες.

Σε σκηνές θα μείνουν το ερχόμενο Σάββατο το βράδυ όσοι λάβουν μέρος σε μια μεγάλη πρωτότυπη άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που διοργανώνει ο Δήμος Θέρμης μαζί με εννέα εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα “στηθεί” ένας καταυλισμός, ο οποίος υπό πραγματικές συνθήκες θα αποτελούσε καταφύγιο για πολλές οικογένειες και ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της διαδραστικής άσκησης που φέρει την ονομασία “ΑΙΓΙΣ”, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις δύο το μεσημέρι, θα ηχήσουν οι σειρήνες στην περιοχή της Θέρμης. Από τότε μέχρι και τις εννιά το βράδυ όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταβούν στο φράγμα της Θέρμης με τις οικογένειες ή με τους φίλους τους για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες λειτουργίας ενός καταυλισμού έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο απόγευμα θα γίνει ενημέρωση του κοινού για θέματα πολιτικής προστασίας, ενώ στον καταυλισμό θα υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης. Για τη διάρκεια της νύχτας έχουν προβλεφθεί υπηρεσίες φύλαξης και διατροφής.

Στόχος της άσκησης είναι να εξακριβωθεί κατά πόσο μπορεί να στηθεί, να οργανωθεί και να υποστηριχτεί ένας καταυλισμός στην περίπτωση σεισμού 6,7 Ρίχτερ με εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές δημόσιας χρήσης από τις εθελοντικές οργανώσεις με άμεση υποστήριξη του έργου των αρμοδίων αρχών.

Με την έναρξη της διαδικασίας, το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, θα εφαρμοστεί το σενάριο εκκένωσης του 4ου δημοτικού σχολείου με μέριμνα των δασκάλων και την υποστήριξη των εθελοντών. Αρχικά οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στο σημείο του καταυλισμού στην είσοδο του περιβαλλοντικού πάρκου Θέρμης ενώ μετά από την ενημέρωση των εμπλεκομένων θα ακολουθήσει το στήσιμο και ο έλεγχος των σκηνών του καταυλισμού.

Για το Σάββατο προβλέπεται η ενημέρωση των επικεφαλής για το πρόγραμμα της ημέρας, η συνέχιση του στησίματος καταυλισμού από τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων, η οργάνωση σταθμού προνοσοκομειακής φροντίδας και η αποστολή οχήματος σε ρόλο αναμεταδότη για επικουρικές επικοινωνίες. Ακολούθως θα υλοποιηθεί το εικονικό σενάριο πυρκαγιάς σε οίκημα-εργοστασιακό χώρο, με την αποστολή τεσσάρων διερευνητικών ομάδων στους τομείς της Θέρμης για έλεγχο κατάστασης. Η έναρξη της προσέλευσης των πολιτών στο φράγμα της Θέρμης θα ξεκινήσει στις δύο το μεσημέρι του Σαββάτου και θα ακολουθήσουν διαδικασίες διαχείρισης του πληθυσμού, υποδοχής - καταγραφής, κατανομής σε σκηνές και διασφάλισης της ασφάλειας του χώρου.

Για την Κυριακή προγραμματίζεται ο απολογισμός της άσκησης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.