Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Οι υπολογιστές απειλούν το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα επισημαίνει ποιες δουλειές κινδυνεύουν λιγότερο και ποιες περισσότερο.

Υπαρκτός είναι ο φόβος ότι η τεχνολογία οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας, καθώς πρόσφατη μελέτη κατέληξε σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό συμπέρασμα.

Ερευνητές της κοινότητας Oxford Martin που απασχολούνται στο πρόγραμμα για τις επιδράσεις των τεχνολογιών του μέλλοντος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι πιθανό να περάσουν στα «χέρια» των υπολογιστών μέσα σε μία ή δύο δεκαετίες!

Μάλιστα, από την επέλαση των υπολογιστών δεν κινδυνεύουν μόνο οι χειρωνακτικές εργασίες. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, χάρη στην ολοένα και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα δεδομένων, οι υπολογιστές θα μπορούν να φέρνουν εις πέρας και πνευματικές εργασίες.

Οι ερευνητές χωρίζουν την τάση αυτή σε δύο «κύματα». Το πρώτο περιλαμβάνει την αντικατάσταση από υπολογιστές θέσεων στις προμήθειες, τις μεταφορές, τη διοίκηση και την υποστήριξη γραφείων. Το δεύτερο αφορά τις εργασίες που θα επηρεαστούν ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλυθούν προβλήματα των υπολογιστών σε θέματα ανθρώπινης αντίληψης, δημιουργικότητας και κοινωνική διάδρασης.

Για την πραγματοποίηση της έρευνας, οι επιστήμονες αξιολόγησαν περίπου 700 εργασίες, ταξινομώντας τις ανάλογα με τις πιθανότητες να αντικατασταθούν από υπολογιστές. Η διαθεσιμότητα μεγάλης ποσότητας δεδομένων θεωρήθηκε η βασική τάση που θα δώσει στους υπολογιστές τη δυνατότητα να επεξεργάζονται προβλήματα που μέχρι πρόσφατα μόνο οι άνθρωποι μπορούσαν να χειριστούν.

Επιπλέον, σημασία δίνεται στις βελτιώσεις στην τεχνολογία των αισθητήρων, η οποία παρέχει επίσης πλήθος δεδομένων ώστε να επιλυθούν προβλήματα στη ρομποτική, που μέχρι τώρα λειτουργούσαν σαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τομέα.

Φέρνοντας για παράδειγμα, τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης, η μελέτη επισημαίνει πως «ένας αλγοριθμικός ελεγκτής του οχήματος θα παρακολουθεί το περιβάλλον σ' ένα βαθμό που θα υπερβαίνει τις ικανότητες ενός ανθρώπου οδηγού». Έτσι, «οι αλγόριθμοι θα είναι πιθανότατα ασφαλέστεροι και πιο αποτελεσματικοί οδηγοί από τους ανθρώπους».

Όσο για τις εργασίες που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να αντικατασταθούν από υπολογιστές στο μέλλον, είναι όσες απαιτούν αντίληψη και επιδέξιους χειρισμούς, δημιουργικότητα και κοινωνική νοημοσύνη. Για παράδειγμα δουλείες που περιλαμβάνουν διαβούλευση με άλλους ανθρώπους, διαπραγματεύσεις, επίλυση προβλημάτων και συνεργατικές δραστηριότητες, κινδυνεύουν λιγότερο.

Αξίζει, ωστόσο να σημειωθεί, ότι πρόκειται για εργασίες που αμείβονται με υψηλούς μισθούς και απαιτούν υψηλή εκπαίδευση και κατάρτιση. Στον αντίποδα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο κοντινό μέλλον, οι δουλειές που θα χαθούν είναι αυτές με μικρό ρίσκο και χαμηλούς μισθούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.