Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Στρατηγική απόκρυψης της φτώχειας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παραδόθηκε η μελέτη του ΟΟΣΑ για τα κοινωνικά προγράμματα στη χώρα μας στο υπουργείο Εργασίας. Και ήταν μια ευκαιρία για την πολιτική του ηγεσία να μας πει ότι έχει καταστρώσει Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ενταξη. Στοιχείο αυτής της στρατηγικής η δημιουργία ενός «διχτυού ασφαλείας» μέσα από το οποίο θα κατοχυρώνεται «ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης» σε κάθε πολίτη, όπως διατείνεται το υπουργείο. Για το σκοπό αυτό, όπως είναι γνωστό, θα αποδοθούν το 2014, μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή αλλά μετά -υπόσχονται- ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επεκταθεί, χωρίς βέβαια να ορίζουν το ύψος των δαπανών.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια όπως προκύπτει απ' όλες τις σχετικές μελέτες και δηλώσεις, θα πρόκειται για προγράμματα που το μόνο που φιλοδοξούν να κάνουν, είναι να περιορίσουν την ακραία φτώχεια. Να ρίχνουν μερικά ψίχουλα στους πιο εξαθλιωμένους, τους οποίους προκάλεσε η δική τους αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί είναι φανερό, ότι τα προγράμματα αυτά δεν μπορούν να ανακόψουν την εξάπλωση της φτώχειας και της ανέχειας που καλύπτουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα άνεργων, συνταξιούχων ακόμα και εργαζόμενων. Ερχονται περισσότερο να «κουκουλώσουν» τις ακραίες εκδηλώσεις τους, παρά να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Αλλωστε και τα κονδύλια που σχεδιάζονται να δοθούν είναι μόνο ένα μέρος από την αφαίμαξη πόρων απ' άλλα προγράμματα και κοινωνικά επιδόματα τα οποία καταργήθηκαν.

Γιατί την ώρα που η κυβέρνηση καταστρώνει «στρατηγικές» για τη φτώχεια και υπόσχεται κάποια βοηθήματα σε λίγους, την ίδια στιγμή, με το μεσοπρόθεσμο, μόνο για το 2014, αφαίρεσε 114 εκατομμύρια από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καταργώντας το για τους ηλικίας 60 έως 64 ετών. Αφαίρεσε από φτωχές οικογένειες οικογενειακά επιδόματα 86 εκατ. ευρώ, στα άτομα με αναπηρία περιέκοψε τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατ. μείωσε και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλη με 1,5 εκατομμύρια ανέργους σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, επίδομα τακτικής ανεργίας έλαβαν μόλις 138.000 (το 13,5%). Ετσι φαίνεται ότι εννοεί την αποτελεσματικότητα της «Κοινωνικής Προστασίας» η κυβέρνηση που μάλιστα ανέθεσε στο γνωστό ΟΟΣΑ να την καθοδηγήσει στο έργο της!

Αφού λοιπόν στραγγάλισε χιλιάδες φτωχές και αδύναμες οικογένειες, τώρα σχεδιάζει μερικά ψίχουλα με το «εγγυημένο εισόδημα», που εγγυάται μόνο την απόλυτη φτώχεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.