Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Στηρίζει την καινοτομία η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το νέο πρόγραμμα θα δίνει έμφαση στην προώθηση της έξυπνης εξειδίκευσης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.


Παρουσία πλήθους επιχειρηματιών και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή βράβευσης στο δεύτερο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που διαργάνωσαν από κοινού η Eurobank και ο ΣΕΒ. Στην Εφαρμοσμένη Έρευνα το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ Κωνσταντίνο Μπάλα του Πολυτεχνείου Κρήτης για τον φασματικό χαρτογράφο πραγματικού χρόνου (βιο-ιατρικές εφαρμογές) και το δεύτερο βραβείο στον Δρ Ευάγγελο Γαγγαλίδη του «Δημόκριτου» για τις Έξυπνες Ανοδομημένες Επιφάνειες. Στην Καινοτομία, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Ιγνάτιο Φωτίου της ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές Εφαρμογές (μη μόνιμη διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία) και το Β' Βραβείο στην κ. Παναγιώτα Δραγάνη της APIVITA για την καινοτόμο μέθοδο εκχύλισης πρόπολης για την παραγωγή πρώτης ύλης με αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Είκοσι προτάσεις διαγωνίστηκαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, ο οποίος στα δύο χρόνια που διεξάγεται έχει συγκεντρώσει 542 υποψηφιότητες. Η επιλογή έγινε υπό την επίβλεψη ειδικού Επιστημονικού Συμβουλίου, αποτελούμενο από διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει τον πλούτο της έρευνας στη χώρα, να κινητοποιήσει δημιουργικές δυνάμεις και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια προς επένδυση, συμβάλλοντας στη δημιουργία μίας γέφυρας ανάμεσα στη δυναμική επιχειρηματικότητα, τον τραπεζικό τομέα και την καινοτόμο επιστημονική δραστηριότητα. Απευθυνόμενος στην εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς το νέο πρόγραμμα θα δίνει έμφαση στην προώθηση της έξυπνης εξειδίκευσης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι ο διαγωνισμός αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε διεθνή κλίμακα. «Η μόνη βιώσιμη διέξοδος ώστε να μην παραμείνουν ευάλωτες οι επόμενες γενιές είναι η στήριξη μίας εύρωστης οικονομίας αιχμής, που θα προκύψει από τη συνάντηση της επιστημονικής πρωτοπορίας με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τη σταθερή στήριξή τους από τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης. Για τη Eurobank αυτή είναι μία σταθερή επιλογή», τόνισε ο κ. Μεγάλου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι το μέλλον μας εξαρτάται από την ικανότητά μας να χτίσουμε μία νέα παραγωγική βάση. «Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα του οποίου οι διαστάσεις και οι απαιτήσεις έχουν ελάχιστα συνειδητοποιηθεί από τον πολιτικό κόσμο», υπογράμμισε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.