Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Τριήμερες γιορτές κεραμικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε προετοιμασίες βρίσκονται στη δημοτική εταιρεία «Αμάρι ΑΕ» στον πολυχώρο «Πάνακρον» της Σχολή Ασωμάτων για την πραγματοποίηση της 1ης Γιορτής Κεραμικής, στις 11,12 και 13 Οκτωβρίου.

Οι διοργανωτές υπόσχονται «ένα γιορτινό τριήμερο» που θα περιλαμβάνει δράσεις με κατασκευές (καμίνι με χαρτί, καμίνι ρακού και καμίνι αρχαιοελληνικό), έκθεση-αφιέρωμα στην Ελευθερία Δροσάκη και Χριστόφορο Σκλαβενίτη, εργαστήρια για παιδιά, συμπόσιο, με θέμα το περιβάλλον, τσικουδοβραδιά, παραδοσιακή μουσική και ύμνος στον πηλό…

Και, βέβαια, στο Αμάρι, ο πηλός και οι δημιουργίες του δεν είναι μία άγνωστη απασχόληση, που «άνθισε» σε παλαιούς χρόνους. Έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές υποδομές και αντικείμενα από την αρχαιολογική σκαπάνη και μεταγενέστερα, όπου η κεραμική τέχνη ήταν στην καθημερινότητα των κατοίκων.



«Το όραμα», τονίζει σε σημείωμά του ο διοργανωτής φορέας, «μέσα από αυτήν τη γιορτή, το κοινό του Αμαρίου και όχι μόνο, είναι να έλθει σε επαφή με την πρωτόγνωρη αίσθηση της δημιουργίας με πηλό, να γνωρίσει τις τεχνικές και τους τρόπους.

Να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες κεραμίστες και να μυηθεί σε μία πανάρχαια τέχνη του τόπου, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη σε όλες τις εποχές με τις καθημερινές ασχολίες, τη ζωή και τον πολιτισμό των ανθρώπων και της Ελλάδας, γενικότερα.

Σκοπός, μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, είναι να αγαπηθεί η τέχνη και να αρχίσει σιγά-σιγά να δημιουργείται η νέα γενιά Αμαριωτών κεραμιστών».

Στην 1η Γιορτή Κεραμικής έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή οι κεραμίστες Ελένη Κουσίδου, Μαριάνθη Σφακιανάκη, Βούλα Δασκαλοπούλου, Εύα Ζερβάκη, Τάσος Πατινιώτης, Σωτήρης Λυμπερίδης, Γιώργος Δαλαμβέλας, Τίμος Χατζηλαγός, Daniel, Γιάννης Παπανικολάου και Ανδριανός Παπαμάρκου.

Η χρήση του πηλού…

Η κεραμίστρια, Κατερίνα Δραμιτινού, που έχει και την επιμέλεια της γιορτής, ξεκινά σε σημείωμά της, με έμπνευση του Ν. Ζερβονικολάκη: «Μιλάς με τις σιωπές κι ανθεί ο πηλός στα δάκτυλα που παίζουν, όπως στις τρύπες του αυλού να βγει ο ήχος».

«Ένα όνειρο χρόνων παίρνει σάρκα και οστά στο Αμάρι», γράφει σε σημείωμά της και συνεχίζει «στη γη που γεννήθηκα και αγάπησα και έτρωγα το χώμα της σαν ήμουν παιδί.

Και ο λόγος βέβαια για τον πηλό.

Με απλά λόγια, ο πηλός είναι λάσπη, το φυσικό προϊόν της γεωργικής αποσάθρωσης της επιφάνειας της γης.

Είναι εγγενώς οικολογικό υλικό, προέρχεται από τη γη και επιστρέφει σε αυτήν, χωρίς να καταστρέφει άλλους φυσικούς πόρους ή να προκαλεί μόλυνση.

Ο πηλός συγκαταλέγεται στα πρώτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για καλλιτεχνική δημιουργία.

Άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, έχουν ανακαλύψει διάφορους τρόπους έκφρασης, μέσω των μοναδικών ιδιοτήτων του πηλού.



Επειδή πρόκειται για ένα τόσο οικουμενικό μέσο, ο πηλός προσφέρει έναν εξαίρετο τρόπο σύνδεσης των παιδιών με την τέχνη του πολιτισμού και της κοινότητάς του.

Ως καλλιτεχνικό μέσο, ο πηλός είναι εξαιρετικά πολύπλευρος, τεχνουργήματα από μικρά λεπτεπίλεπτα αντικείμενα μέχρι ογκώδεις αρχιτεκτονικές μορφές, μπορούν να δημιουργηθούν από πηλό.

Ο πηλός είναι υπέροχο μέσο με την προαγωγή της παιδικής εξέλιξης σχεδόν σε κάθε επίπεδο ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η ενεργή ενασχόληση με τον πηλό είναι ένα πανίσχυρο συναισθηματικό εργαλείο.

Επιτρέπει στα παιδιά, αλλά και στους ενηλίκους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να βρουν διέξοδο στο θυμό τους, να ακτινοβολούν χαρά και να εκφράζουν μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων…»



Ο γενικός διευθυντής της δημοτικής εταιρίας «Αμάρι» Μπάμπης Αγγελάκης


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.