Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Άφησαν τη Γαύδο χωρίς γιατρό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς γιατρό από τα μέσα του Αυγούστου έχει μείνει η Γαύδος.

Το ακριτικό νησί και οι κάτοικοι του βιώνουν με τον πλέον απεχθή τρόπο την αδιαφορία των αρμοδίων καθώς τους έχουν παρατήσει κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού.

Περίπου 300 άνθρωποι, μόνιμοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες παρακαλούν να μην συμβεί κάποιο ατύχημα ή να μην αρρωστήσει κανείς αφού το νησί από τις 15 Αυγούστου και μετά είναι χωρίς γιατρό.

Όπως είπε στον SUPER FM 89.6 η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου της Γαύδου κυρία Σαματά Δαμοράκη ο τελευταίος ειδικευόμενος γιατρός έφυγε από το νησί στα μέσα του Αυγούστου καθώς ολοκληρώθηκε το διάστημα στο οποίο όφειλε να βρίσκεται εκεί. Μάλιστα όπως είπε η κυρία Δαμοράκη ο συγκεκριμένος αγροτικός γιατρός έμεινε στην Γαύδο εθελοντικά επιπλέον 15 ημέρες από το προβλεπόμενο διάστημα.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Γαύδου σημείωσε πως οι περίπου 90 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι πλέον των 150 επισκεπτών, που κάνουν ακόμα και σήμερα τις διακοπές τους στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας είναι σε ο,τι αφορά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ακάλυπτοι.

Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης που απολαμβάνουν και των παροχών υγείας που τους προσφέρονται οι ακρίτες κάτοικοι της Γαύδου εν έτη 2013 είναι δύο πρόσφατα περιστατικά:



Το ένα αφορούσε στο θάνατο κατοίκου του νησιού που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας και μέχρι να μεταφερθεί με φουσκωτό σκάφος στα Σφακιά, καθώς δεν υπήρχε γιατρός πέθανε, ενώ το δεύτερο περιστατικό αφορούσε σε ένα μικρό κοριτσάκι που είχε κάποιο ατύχημα με αποτέλεσμα να χρειάζεται να του τοποθετηθούν ράμματα στο πόδι. Και σε αυτό το περιστατικό χρειάστηκε η μεταφορά του παιδιού με φουσκωτό σκάφος στα Σφακιά, ενώ το τραγικό της ιστορίας ήταν πως επειδή το τραύμα του παιδιού αιμορραγούσε τοποθετήθηκε στην πληγή σιλοτέιπ για να σταματήσει το αίμα.

Επισημαίνεται ασφαλώς πως το ακριτικό νησί αρκετές φορές, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών μένει χωρίς σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο σε αρκετές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι όπως λέει η κυρία Δαμοράκη να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. «Στο νησί ζουν άνθρωποι ηλικιωμένοι, αλλά και μικρά παιδιά που μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστούν μια κάποια φροντίδα και να μην την έχουν με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους.»

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε μιλώντας στον SUPER FM 89.6 πως για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου Χανίων, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εδώ και καιρό αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί κάποια λύση, καθώς όπως λένε οι αρμόδιοι «υπάρχει στον αέρα η προκήρυξη αλλά για την ώρα δεν έχει βρεθεί γιατρός που να έχει κάνει αίτηση να έρθει στο Γαύδο».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.