Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η πολιτική της Ελλάδας στα θέματα αναπηρίας στη ΓΣ του ΟΗΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ομιλία του Ε. Βενιζέλου στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου.

Την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ισότιμη και δραστήρια συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στην Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου, στα πλαίσια της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και τα Άτομα με Αναπηρία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να γίνει ένα βήμα μπροστά ώστε να γεφυρωθούν τα «χάσματα» και να καταπολεμηθούν ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δίνει την ευκαιρία να υπογραμμισθεί και να ενισχυθεί η υπάρχουσα σύνδεση μεταξύ αναπηρίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάπτυξης, μέσω της προώθησης και ένταξης της αναπηρίας στον κεντρικό κορμό των αναπτυξιακών πολιτικών.

Αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η χώρα μας έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση του 2006 για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο και εργάζεται για την εφαρμογή τους, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι η ημερήσια διάταξη μετά το 2015 θέτει ως στόχο της διεθνούς κοινότητας, όσον αφορά την ανάπτυξη και τα άτομα με αναπηρία, την ενσωμάτωση και αντιμετώπισή τους όχι μόνο ως άτομα που επωφελούνται από την ανάπτυξη, αλλά και ως παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει πληροφοριακό οδηγό, καθώς και «Οδηγό ελέγχου της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές», σημειώνοντας το ρόλο και τους στόχους της κοινωνίας των πολιτών, των μη-κυβερνητικών οργανισμών, καθώς και του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των στόχων για μια περισσότερο ολοκληρωμένη αναπτυξιακή ατζέντα, στον πυρήνα της οποίας θα βρίσκονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.