Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Διεθνές φεστιβάλ ποίησης Αθηνών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γεμάτος από ανθρώπους όλων των ηλικιών και με μεγάλο αριθμό γυναικών ήταν, χθες το βράδυ, ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής, όπου λίγο μετά τις 8 έγινε η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών στο οποίο συμμετέχουν 69 ποιητές από 22 χώρες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε πως το φεστιβάλ είναι από τα πράγματα που προγραμματίστηκαν και κατάφεραν να υλοποιηθούν και πως αν πρέπει να σκεφτεί κανείς την προ δύο αιώνων αναρώτηση του Χέλντερλιν «τι χρειάζονται οι ποιητές σ’ έναν μικρόψυχο καιρό», η απάντηση είναι ότι η λογοτεχνία αποτελεί μια γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας και καλεί τον κόσμο να αντισταθεί στο ξέσπασμα της βίας, όπως και να αναλογιστεί την κρισιμότητα της εποχής.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Συνδιαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ) Θωμάς Σκάσσης τόνισε πως «αν κάποιοι σήμερα αρέσκονται στο να σπάνε κεφάλια, η ποίηση εξακολουθεί να ανοίγει τα μυαλά».

Αμέσως μετά προβλήθηκαν δύο βίντεο: το ένα με μήνυμα και ποιητική απαγγελία του Λόρενς Φερλινγκέτι από το Σαν Φρανσίσκο και το άλλο με απαγγελία του Νάνου Βαλαωρίτη. Εν συνεχεία διάβασαν ποιήματά τους οι Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά (δεν παρέστη για λόγους υγείας, αλλά ακούστηκαν οι στίχοι της), Δημήτρης Καλοκύρης, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου και Τίτος Πατρίκιος. Από διεθνούς πλευράς έλαβαν μέρος οι Ομέρο Αρίτζις (Μεξικό), Λέλο Βότσε (Ιταλία), Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι (Πολωνία), Ντέσμοντ Ίγκαν (Ιρλανδία), Γιόχεν Κέλτερ και Γκέρχαρντ Φάλκνερ (Γερμανία), Λαν Λαν (Κίνα), Χουάν Κάρλος Μέστρε (Ισπανία), Μιόντραγκ Πάβλοβιτς (Σερβία) και Πία Τάφντρουπ (Δανία).

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Γιώργος Χουλιάρας ενώ ποιήματα των Ελλήνων απήγγειλε ο Κωνσταντίνος Τζούμας. Αύριο το φεστιβάλ θα συνεχιστεί στο Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Ηρακλειδών 66, Θησείο), όπου δώδεκα εικαστικοί θα συνομιλήσουν με δώδεκα ποιητές. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών διοργανώνουν ο Κύκλος Ποιητών, το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.