Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

H κρίση έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχει αυξήσει παράλληλα την καχυποψία ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών Pew Research Center, το Μάρτιο σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- με αντικείμενο το πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ε.Ε. την κρίση χρέους αναφέρονται με σημερινά τους δημοσιεύματα οι διαδικτυακές πύλες euobserver.com και euractiv.com.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε χθες, ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, και καταδεικνύει ότι η κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη έχει κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της ΕΕ και έχει αυξήσει παράλληλα την καχυποψία ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην έρευνα, στην οποία απάντησαν 7.600 πολίτες, διαφαίνεται η αυξανόμενη δυσπιστία έναντι του ευρωπαϊκού εγχειρήματος αλλά και διαφωνίες σε θεμελιώδη ζητήματα που σχετίζονται με την Ε.Ε. ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλα μεγάλα κράτη μέλη, κάτι που χαρακτηρίζεται βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης.

«Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει κεντρόφυγες τάσεις που διασπούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, απομακρύνει τους Γάλλους από τους Γερμανούς και τους Γερμανούς από όλους τους άλλους. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για μισό αιώνα να δημιουργηθεί μία ενιαία Ευρώπη αποτελεί σήμερα το κύριο θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Το κύριο εύρημα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από τις 2 έως τις 27 Μαρτίου, είναι ότι το ποσοστό των πολιτών που διάκεινται θετικά έναντι της ΕΕ, μειώθηκε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο και έφθασε από 60% το 2012 σε 45% σήμερα.

«Οι θετικές απόψεις για την Ε.Ε. βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμα και ανάμεσα στους νέους, που αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον της Ε.Ε.» σημειώνουν οι συντάκτες.

Παράλληλα στα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) αναπτύσσεται μεγάλη αποξένωση του πληθυσμού από την ΕΕ, ενώ και στη Γαλλία αυξάνεται το αίσθημα της απογοήτευσης, γεγονός που δημιουργεί ένα όλο και μεγαλύτερο χάσμα με τη Γερμανία.

Η euractiv αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και ειδικότερα η Καγκελάριος Άγγελα Mέρκελ απεικονίζονται αρνητικά στις χώρες που έχουν λάβει πακέτο διάσωσης, οι μετέχοντες στην έρευνα εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό θετικά για το Βερολίνο, που το θεωρούν το πλέον αξιόπιστο από τα κράτη. Η Mέρκελ παραμένει η πιο δημοφιλής ηγέτης στην Ευρώπη με το 74% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι κάνει καλή δουλειά. Το ποσοστό της πάντως ήταν υψηλότερο το 2012, στο 80%. Οι λιγότερο δημοφιλείς ηγέτες είναι αυτοί της Τσεχίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ωστόσο το εύρημα, που θέτει τα πιο δύσκολα διλήμματα για το μέλλον της Ένωσης είναι το γεγονός ότι οι πολίτες στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο ενώ αντίθετα οι πολίτες στη Γερμανία πιστεύουν ότι οι συνθήκες βελτιώνονται. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει βαθύτατη διαφωνία στους κόλπους της Ε.Ε. έναντι της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Βρετανίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.