Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κακή διάθεση; Μεγαλύτερες πιθανότητες για λάθος αποφάσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι η λύπη μας έχει αντίκτυπο και στο πορτοφόλι μας.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science υποστηρίζει ότι όταν κάποιος είναι λυπημένος δεν παίρνει και τόσο σοφές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θλίψη μπορεί να ωθήσει κάποιον να αφήσει κατά μέρος τα μελλοντικά οφέλη, προκειμένου να βιώσει άμεση ικανοποίηση.

Η μελέτη περιελάμβανε τρία ξεχωριστά πειράματα. Σε ένα από αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν ένα θλιβερό βίντεο – το οποίο τους προξένησε λύπη- φάνηκαν να είναι πιο ανυπόμονοι και μυωπικοί (άτομα με μειωμένη όραση).

Όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προβούν σε δημοσιονομικές αποφάσεις, οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκαναν επιλογές, οι οποίες θα τους απέφεραν μεγαλύτερα κέρδη άμεσα και λιγότερα μακροπρόθεσμα, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν αισθανθεί λύπη. «Αυτά τα πειράματα, που συνδυάζουν μεθόδους ψυχολογίας και οικονομίας, αποκάλυπτουν ότι τα λυπημένα άτομα, δεν είναι απαραίτητα και τα σοφότερα, όταν πρόκειται για οικονομικές επιλογές» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.