Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Δώρο ζωής προτού καν γεννηθεί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ήταν στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης όταν οι γιατροί τη συμβούλεψαν να προχωρήσει σε έκτρωση, καθώς το έμβρυο διαγνώστηκε ότι πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο του αναπνευστικού. Η δεύτερη επιλογή της ήταν να κάνει μια επέμβαση, κατά την οποία οι γιατροί θα χειρουργούσαν το έμβρυο μέσα στη μήτρα.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά. Αλλά ποτέ δεν είχε επιτύχει τέτοιου είδους χειρουργείο. Η Μαρία Χοσέ Σάντσες επέλεξε τη δεύτερη λύση. Σήμερα, ο γιος της Γκονσάλο Πάρδο Σάντσες είναι 10 μηνών και υγιέστατος και αυτή και ο σύζυγός της ακόμη πιο ευτυχισμένοι.

Η εξαιρετικά σπάνια νόσος που είχε εκδηλώσει το τεσσάρων μηνών έμβρυο ονομάζεται Σύνδρομο Δυσπλασίας Ανώτερου Αναπνευστικού. Αυτό που συνέβη ήταν να σχηματιστεί μια μεμβράνη στον λάρυγγα και να μην επιτρέπει στα εκκρίματα του πνεύμονα (τραχειοβροχικό δένδρο) να αποβάλλονται από το στόμα. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργείται πίεση από τη συγκέντρωση του υγρού στο σημείο εκείνο και να συμπιέζεται και η καρδιά. Εάν παρέμενε δίχως διάτρηση της μεμβράνης, το έμβρυο πιθανότατα θα έχανε τη ζωή του από ανακοπή μέσα στη μήτρα.

Τότε ο γυναικολόγος στην Αλμερία της Ισπανίας τους ενημέρωσε ότι υπάρχει μια επιστημονική ομάδα στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Κέντρο της Βαρκελώνης, η οποία έχει ήδη αντιμετωπίσει τρία παρόμοια περιστατικά. Κανένα όμως από τα τρία δεν είχε επιτυχή έκβαση. Ωστόσο, ήταν ένα φως στο τούνελ για τους απελπισμένους μέλλοντες γονείς.



«Ήρθαμε στη Βαρκελώνη χωρίς καμία ελπίδα. Απλώς οι γιατροί μας υπέδειξαν μια τελευταία ευκαιρία», εξηγεί στους «Τάιμς» ο κ. Πάρδο. Το ζευγάρι θα έπρεπε να περιμένει ακόμη επτά ημέρες, ιδιαίτερα δύσκολες συναισθηματικά, όπως τις χαρακτήρισε.

Όταν έφτασε η στιγμή, η επιστημονική ομάδα του δρος Εντουαρτ Γράτακος, υπεύθυνου της κλινικής χειρουργικής νεογνών στη Βαρκελώνη, εξήγησε ότι είχαν αρκετές πιθανότητες να δημιουργήσουν διάτρηση (άνοιγμα) στη μεμβράνη που βρισκόταν στον λάρυγγα και έκλεινε την επικοινωνία των αεραγωγών. Αρκεί η ακρίβεια των ενδοσκοπικών εργαλείων να μην ξέφευγε ούτε ένα χιλιοστό. «Ενα χιλιοστό δεξιά ή αριστερά στον λάρυγγα να πήγαινε το ενδοσκόπιο και θα αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα», εξήγησε ο δρ Γράτακος.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι γιατροί κατάφεραν σε 22 λεπτά να αφαιρέσουν με ειδικό ενδοσκόπιο τη μεμβράνη από τον λάρυγγα του εμβρύου. Οι γιατροί περίμεναν να γεννηθεί ο μικρός Γκονσάλο και να διαπιστώσουν ότι είναι απολύτως καλά στην υγεία πριν προβούν σε ανακοινώσεις. Κι αυτό διότι τα τρία προηγούμενα έμβρυα που είχαν χειρουργηθεί δεν τα κατάφεραν - ένα εμφάνισε πρόβλημα στο αναπνευστικό, ενώ τα άλλα στην καρδιά.

Όπως εξήγησαν, ο Γκονσάλο Πάρδο Σάντσες ήταν η πρώτη επιτυχημένη περίπτωση και οι γονείς του δηλώνουν έτοιμοι να χαρούν τη ζωή τους με τον υγιή γιο τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.