Πλαστικός νάρθηκας επέτρεψε στον Kaiba να αναπνέει κανονικά.
Η τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τη διάσωση της ζωής ενός μωρού στις ΗΠΑ, του Kaiba Gionfriddo ο οποίος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.
Οι γονείς του παιδιού έπαιρναν το δείπνο τους, όταν ξαφνικά το 2 μηνών αγοράκι σταμάτησε να αναπνέει. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί γνώριζαν ότι το παιδί έπασχε εκ γενετής από μια σπάνιας αναπνευστική πάθηση, από την οποία πάσχουν περίπου ένα στα 2.200 νεογέννητα. Στις περιπτώσεις αυτές, η τραχεία είναι τόσο αδύνατη και μαλακή, που τα τοιχώματα του αεραγωγού υποχωρούν σε βαθμό που να αποφραχθούν.
Η περίπτωση του παιδιού ήταν σοβαρή και η καρδιά του σχεδόν καθημερινά σταματούσε να χτυπά λόγω της έλλειψης οξυγόνου.
Ο παιδίατρος Glenn Green από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μαζί με τον καθηγητή βιοιατρικής μηχανικής Scott Hollister σκέφτηκαν μια πρωτοποριακή τεχνική για να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να σώσουν τη ζωή του Kaiba.
Με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, δημιούργησαν ένα πλαστικό αεραγωγό-νάρθηκα, που προσαρμόστηκε ακριβώς στο φυσικό αεραγωγό του παιδιού, κρατώντας τον έτσι συνεχώς ανοιχτό και επιτρέποντας του πλέον να αναπνέει κανονικά.
Μετά από 21 μέρες από την επέμβαση, ο μικρός ασθενής, δεν χρειαζόταν πια την εξωτερική αναπνευστική συσκευή του νοσοκομείου. «Ελάχιστοι γιατροί έλεγαν ότι μπορεί να βγει ζωντανός από το νοσοκομείο. Τότε, ήμασταν απελπισμένοι. Οτιδήποτε θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα το δεχόμασταν», δήλωσε η April Gionfriddo.
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τυπώνουν αντικείμενα με διάφορα υλικά, προσθέτοντας διαδοχικά στρώματα το ένα πάνω στο άλλο, με βάση τις διαστάσεις και άλλες προδιαγραφές που δίνονται μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Έως τώρα, γίνονταν μεταμοσχεύσεις τραχειών από νεκρούς δότες ή κατασκευάζονταν τεχνητοί αεραγωγοί στο εργαστήριο με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, διαδικασίες που απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ επιπλέον τα όργανα δεν εφάρμοζαν πάντα σωστά στον φυσικό αεραγωγό του ασθενούς. Για την πρωτοποριακή εκτύπωση του οργάνου δόθηκε ειδική επείγουσα έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Οι αμερικανοί γιατροί έκαναν αρχικά μια ακριβή απεικόνιση της τραχείας και του βρόγχου του παιδιού με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας και, στη συνέχεια, μέσω του υπολογιστή σχεδίασαν έναν πλαστικό αεραγωγό στις κατάλληλες διαστάσεις.
Τελικά, ο 3D-εκτυπωτής λέιζερ ανέλαβε να υλοποιήσει το τεχνητό όργανο, που είναι φτιαγμένο από ένα βιοδιασπώμενο υλικό από πολυεστέρα και το οποίο θα έχει διαλυθεί σε τρία περίπου χρόνια. Έως τότε ελπίζεται ότι η φυσική τραχεία του Κέιμπα θα έχει δυναμώσει και δεν θα χρειάζεται πια τεχνητή υποστήλωση. Σήμερα, ο Kaiba είναι 20 μηνών και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία!
Δείτε το βίντεο...
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.