Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ: Νοσηλεία στο Εξωτερικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναλαμβάνει ολόκληρη τη δαπάνη νοσηλείας που απαιτείται στην περίπτωση μιας πάθησης που δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα λόγω έλλειψης κατάλληλων επιστημονικών μέσων ή εξειδικευμένων γιατρών. Επίσης καλύπτει τα εισιτήρια και ένα ποσοστό για έξοδα διαμονής και διατροφής του ασθενή και του συνοδού, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Στην περίπτωση μεταμόσχευσης αναλαμβάνει και την δαπάνη νοσηλείας του δότη.

Στο εξής έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν για νοσηλεία και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εξωτερικού μόνο τα επείγοντα περιστατικά νοσηλείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η νοσηλεία σε χώρα εκτός Ευρώπης εγκρίνεται μόνο σε περίπτωση που το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται σε Ευρωπαϊκή χώρα. Αν το περιστατικό αντιμετωπίζεται μεν στην Ευρώπη αλλά ο ασφ/νος επιθυμεί να νοσηλευθεί σε μη Ευρωπαϊκή χώρα, τότε το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ καλύπτει το 30% των δαπανών νοσηλείας και ταξιδιού.

Για την ανάγκη της νοσηλείας στο εξωτερικό γνωματεύει Ειδική Υγιειονομική Επιτροπή πάντα μετά από γνωμάτευση γιατρού Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής Κλινικής της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας.

Η τελική έγκριση δίδεται από τον Δ/ντή του Περιφερειακού Υποκ/τος του τόπου κατοικίας του ασθενή-ασφ/νου.

Στο κεφάλαιο του παρόντος οδηγού με τίτλο «Διακρατική Κοινωνική Ασφάλιση», αναφέρονται πληροφορίες για τα θέματα της έκδοσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), της αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ασθενείας κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σε κράτος μέλος της ΕΕ , καθώς και νοσηλείας σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.