Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ: Μετακινήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Μετακίνηση ασθενών

Αν δεν είναι δυνατή η νοσηλεία σε θεραπευτήριο ή η παροχή της δέουσας περίθαλψης στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ συμμετέχει στις δαπάνες μετάβασης και επιστροφής του ίδιου και του τυχόν αναγκαίου συνοδού του από τον τόπο κατοικίας του στο πλησιέστερο κέντρο παροχών, όπου είναι δυνατόν να του παρασχεθεί η δέουσα περίθαλψη.

Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εκδίδει δελτίο μετακίνησης. Σε περίπτωση έγκρισης μετακίνησης το Ίδρυμα συμμετέχει στα 4/5 των εισιτηρίων του ασθενή και του τυχόν συνοδού με το κοινό μεταφορικό μέσον και καταβάλλει ημερήσια αποζημίωση στον μετακινούμενο και στον συνοδό του, εφόσον όμως η επιστροφή δεν πραγματοποιείται την ίδια μέρα. Η αποζημίωση καταβάλλεται στο μετακινούμενο ασθενή μέχρι να εισαχθεί στο νοσοκομείο και όχι παραπάνω από 10 ημέρες, ενώ στο συνοδό για τις ημέρες του ταξιδιού και μέχρι ακόμη τρεις.

Στις επείγουσες περιπτώσεις ασθενείας διατίθενται ασθενοφόρα αυτοκίνητα, ταξί, θέση σε αεροπλάνο ή ειδικά ναυλωμένο ελικόπτερο και πλοίο, μέσω ΕΚΑΒ.

Μετακίνηση νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών

Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μετά την αρ. 40021/16216/1112/29-7-03 Υπουργική απόφαση αποδίδει ΕΙΔΙΚΟ μηνιαίο επίδομα προκαθορισμένου ύψους για τους παραπάνω ασφ/νους που μετακινούνται εντός αστικών κέντρων για αιμοκάθαρση και μετάγγιση αντίστοιχα. Ειδικότερα στους νεφροπαθείς που μετακινούνται εντός των ορίων της πόλης

  • Για την ΑΘΗΝΑ και τον ΠΕΙΡΑΙΑ αποδίδεται μηνιαίως το ποσό των 194€
  • Για Θεσσαλονικη μηνιαίως το ποσό των 182€
  • Για Ηράκλειο και Πάτρα μηνιαίως το ποσό των 121€
  • Για τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας μηνιαίως το ποσό των 97€
Στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμικούς) που μετακινούνται για μετάγγιση εντός αστικών κέντρων, καταβάλλεται το 1/6 των παραπάνω ποσών που ισχύουν για τους νεφροπαθείς

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις, εκτός αστικών κέντρων, καταβάλλεται η δαπάνη μετακίνησης με ταξί αναλόγως της χιλιομετρικής απόστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.